World Economic Forum (WEF) har avslørt sin nye plan for å holde uønskede meninger borte fra internett: De ønsker å ta i bruk kunstig intelligens (AI) for å automatisere sensur av det de definerer som «hatfulle ytringer» og «desinformasjon».

Ifølge en artikkel publisert av WEF er det et presserende behov for å bruke «human-curated, multi-language, off-platform intelligence into learning sets» [menneske-kuratert, flerspråklig, off-platform-intelligens i datalæringssett] slik at AI kan oppdage alt fra misbruk av barn til ekstremisme, desinformasjon, hatefulle ytringer og svindel – før det noen gang når mainstream-plattformer.

– Løsningen er imidlertid ikke så enkel som å ansette enda flere moderatorer eller sette opp enda en blokkeringsliste. Uten dyp kjennskap til ulike typer overgrep, forståelse av hatord, terrorspråk og nyansert forståelse av desinformasjonskampanjer, kan tillits- og sikkerhetsteam bare skrape i overflaten. 

Ved å supplere smartere automatisert deteksjon med menneskelig ekspertise som gjennomgår tvilstilfeller og identifiserer falske positive og negative resultater for deretter å mate dem tilbake i treningssettene, vil vi kunne lage AI med menneskelig intelligens, heter det i WEF-artikkelen. 

– En mer sofistikert tilnærming er nødvendig. Ved å kombinere kraften i nyskapende teknologi, innsamling av etterretning utenfor plattformen og dyktigheten til eksperter som forstår hvordan trusselaktører opererer, kan skalert gjenkjenning av misbruk på nettet oppnå nesten perfekt presisjon. 

AIen vil bli mer sofistikert for hver modereringsbeslutning og vil i siste ende muliggjøre nesten perfekt storskala deteksjon av trusler.

Artikkelen sier at det er en forsinkelse mellom når det skapes ny misbrukstaktikk og når kunstig intelligens faktisk kan oppdage dem. Derfor bør sikkerhetsteam inkorporere menneskelig kurert AI i modereringsprosessen slik at ingen trusler noen gang når offentligheten.

WEF har i økende grad selv kommet under lupen de siste par årene. Mange har fått øynene opp for hvor innflytelsesrik organisasjonen er blitt innen global styring. AI-sensur av denne art ville selvfølgelig også kunne brukes til å stoppe kritiske blikk på WEF.

Artikkelen på WEFs hjemmesider som det her refereres til, har sett med WEFs øyne fått uønsket oppmerksomhet. De har derfor publisert en ansvarsfraskrivelse til sine lesere:

– Vær oppmerksom på at denne artikkelen er blitt delt på nettsteder som rutinemessig gir feilaktig innhold og sprer feilinformasjon. Vi ber deg bemerke følgende:

  • Innholdet i denne artikkelen står for forfatterens regning, ikke World Economic Forums.
  • Les artikkelen selv. WEF er forpliktet til å publisere et bredt spekter av stemmer og en fordreid gjengivelse av innholdet bidrar kun til å redusere kvaliteten på åpne samtaler.

Les også:

SSB pålegger kjedene å dele kvitteringsdata for hver enkelt kunde

 

Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.