Yuval Noah Harari, historiker, fremtidsforsker og rådgiver for World Economic Forum (WEF), sier at vi i begynnelsen av det 21. århundre ikke trenger det store flertallet av befolkningen. Moderne teknologi gjør menneskelig arbeidskraft økonomisk og militært overflødig.

Hararis bemerkninger ble fremsatt i et intervju med lederen av TED Talks, Chris Anderson og publisert tirsdag. Du finner det nedenfor.

Harari vurderte den utbredte moderne desillusjonen blant «almindelige mennesker» å være forankret i en frykt for å bli «etterlatt» i en fremtid styrt av «smarte mennesker». Han la til at gitt hans prognose om at ny teknologi vil fortrenge mange kategorier av eksisterende arbeid, er frykten berettiget:

– Mange mennesker føler at de blir utelatt fra historien, selv om de har relativt gode materielle vilkår. I det tyvende århundre var det en fellesnevner for alle fortellingene – den liberale, fascistiske og kommunistiske – at historiens helter var almindelige mennesker. Bodde du for eksempel i Sovjetunionen på 1930-tallet var livet dystert, men på propagandaplakatene som skildret den strålende fremtiden, der var du. De viste stålarbeidere og bønder i heroiske positurer. Det var innlysende at dette var fremtiden – og du var inkludert.

Hvis vi skal prøve å forstå den dype vreden i verden – dette er en hypotese – kommer det av at folk tenker – og de har rett til det – at ‘fremtiden har ikke bruk for meg’. Du har alle disse smarte menneskene i California og i New York og i Beijing som planlegger denne fantastiske fremtiden med kunstig intelligens og bioteknologi og global tilkobling og sånt, ‘og de trenger ikke meg’.

Om det er snille mennesker og myndigheter vil de kanskje kaste noen smuler i min vei, for eksempel en universell grunninntekt, men det er verre psykologisk sett å føle seg ubrukelig enn å føle seg utnyttet.

Ved å se det tyvende århundre i kontrast til det enogtyvende århundre mener Harari å kunne forutse et gradvis fallende behov for mennesker:

– Hvis du går tilbake til midten av det tyvende århundre – det er likegyldig om du er i USA med Roosevelt, i Tyskland med Hitler eller i Sovjetunionen med Stalin – og du tenker å bygge fremtiden, så er byggematerialene de millioner av mennesker i fabrikkene, på gårdene, i militæret. Du trenger dem. Uten dem kan du ikke bygge noen fremtid.

Spoler vi frem til begynnelsen av det enogtyvende århundre trenger vi ikke lenger det store flertallet av befolkningen. Fremtiden handler om å utvikle mer og mer sofistikert teknologi – kunstig intelligens, bioteknologi. De færreste bidrar til det. Uansett hvor nyttig du er vil teknologien i økende grad erstatte deg.




 

Mahathir bin Mohamad var Malaysias statsminister fra 1981 til 2003 og 2018 til 2020. I innledningstalen til New World Order International Conference i mars 2015 advarte han mot New World Order som den største trusselen mot suverene stater og alle de verdier vi tror på: 

– Deres intensjon er å redusere befolkningen på jorden til én milliard mennesker. Mange mennesker må dø. Det vil bli nødvendig å forhindre folk i å føde barn. The New World Order vil bety å finne fred i graven.




TED Conferences er en medieorganisasjon som legger fritt tilgjengelige foredrag ut på nettet under slagordet «ideas worth spreading».

 

 

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Kjøp Christopher Caldwells «Betraktninger over revolusjonen i Europa – innvandring, islam og Vesten» fra Document Forlag her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.