MDGs nye maskot: Hvalrossen Freya befinner seg fortsatt i Oslo-området. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB

MDG har lenge slitt i motvind på meningsmålingene. Partiets hovedsak «klima» ser ikke ut til å fenge lenger. I jakten på noe nytt å markere seg på, har blikket falt på hvalrossen Freya.

Etter lang tids forgjeves forsøk på å skape «klimainteresse» hos velgerne, har MDG oppdaget en ny sak de kan prøve å få oppmerksomhet gjennom. Det handler om hvalrossen Freya som har forvillet seg inn i Oslofjorden.

De siste månedene har Freya vært både på øst- og vestsiden av Ytre Oslofjord. Hun ble observert i Kragerø 12. april og ble for alvor kjendis et par måneder senere da hun tok seg til rette og slappet av i flere fritidsbåter. 17. juli ankom hun Oslo og har oppholdt seg i området siden.

Nylig ble det  kjent at Fiskeridirektoratet vurderer å avlive Freya. Men nå er MDG på banen, og krever at myndighetene finner en løsning som innebærer at hvalrossen får leve. Dette meldes av NTB – Ole Henrik Tveten og Fredrik Moen Gabrielsen.

– Det er vanvittig at vi diskuterer å avlive naturen når den blir ubeleilig for oss, sier MDG-nestleder Ingrid Liland til NTB.

Partiet krever at saken får en lykkelig slutt før Freya eller mennesker blir skadd – og ber fiskeriminister Bjørnar Selnes Skjæran (Ap) finner alternativer så man unngår avlivning.

– Vi har flinke mennesker i fiskeridirektoratet og i resten av embetsverket som kan finne løsninger som tjener dyrevelferden og viser respekt for naturen, sier Liland.

Til NTB opplyser Fiskeridirektoratet at de ser på løsninger for å beskytte både mennesker og dyr, og slik hindre at farlige situasjoner oppstår.

– …tiltak som eventuelt vurderes, er flytting og avliving. For å kunne avlive, må det være fare for liv og helse, sier Jdaini.

–  Vår største frykt er at mennesker kan bli skadd, sier hun.

MDG prøver å trekke opp de helt store linjer i denne saken:

–  Vi viser ikke respekten og forståelsen natur og biomangfoldet behøver for å kunne eksistere på sine egne premisser, sier MDG-nestlederen.

Selv om hvalrossen Freya er både stor og tung, spørs det om hun har nok politisk tyngde i seg til å kunne løfte MDG opp fra den sumpen partiet lenge har befunnet seg i.

I nesten samtlige målinger i 2022 har partiet ligget under sperregrensen, og luften ser ut til å ha gått mer eller mindre helt ut av den grønne ballongen. Også de store mediene som lenge var ivrige støttespillere og heiagjeng, ser ut til å ha mistet interessen.

En av mange dårlige MDG-målinger i 2022:

Ny måling: MDG i fritt fall, bunnen i sikte

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.