McDonald’s takker nei til kunstig kjøtt i burgerne. Foto. AP Photo/Gene J. Puskar, File

Det går trått for en stor, internasjonal produsent av «kjøtt» laget av planter. Aksjekursen faller etter svak etterspørsel. Folk vil heller ha ordentlig kjøtt enn noe slikt som dette. Også McDonald’s takker nei.

Såkalt kjøtt laget av planter skulle være et av mange påfunn for å «redde verden» fra en påstått klimakrise.

Det er imidlertid et svært langt og omstridt resonnement som leder frem til at det å spise mindre kjøtt, skal ha noen betydning for hvordan klimaet er på jorda.

Denne tankegangen ser uansett ikke ut til å gå noe særlig hjem hos verdens forbrukere. Man vil heller ha kjøtt enn «kjøtt» til middag. En stor burgerkjede som McDonald’s stengt døren for produktet.

Det hjelper ikke engang at både Bill Gates og Leonardo DiCaprio er med på eiersiden i selskapet som skulle gjøre dette til en suksess.

Motgangen kommer nå til uttrykk i hvordan det går med et ledende selskap for slik «klimavennlig» matproduksjon.

Finansavisen forteller at den plantebaserte kjøttprodusenten Beyond Meat – selskapet bak den populære veganske hamburgeren «Beyond Burger» – leverte et svakt andre kvartal ettersom produktene blir for dyre for kundne og begeistringen for de veganske produktene dabber av.

Selskapet økte salget, men tapte 1,53 dollar per askje, mens analytikere forventet et tap per aksje på 1,18 dollar.

Det Los Angeles-baserte selskapet har blant andre Microsoft-grunnlegger Bill Gates og skuespiller Leonardo DiCaprio på eiersiden.

Beyond Meat aksjen falt ifølge Finansavisen hele 7,8 prosent på New York børsen torsdag, og fortsatte fallet etter publiseringen av kvartalstallene i etterbørshandelen.

For å tiltrekke seg inflasjonsrammede kunder, har Beyond Meat sett seg nødt til å selge produktene rabattert, noe som har gått ut over resultatet. Selskapet erkjenner at det vil ta lengre tid enn forventet å gå over til markedet for massekonsum.

«Overgangen vil skjer når vi realiserer visjonen vår: å gi forbrukerne plantebasert kjøtt som ikke kan skilles fra, er sunnere enn og koster det samme som de animaleske ekvivalentene»

Som et sparetiltak har selskapet besluttet å sparke 4 prosent av arbeidsstyrken.

«Den dramatiske svekkelsen av kundenes kjøpekraft, forsterker viktigheten av å levere på visjonen vår. Vi tar denne påminnelsen til etterretning, og fortsetter å å kutte kostnader slik at vi kan bli like billig som animalske produkter»

Mislykket inntreden i hurtigmatmarkedet

McDonald’s avsluttet i forrige uke salget av Beyond Meat-burgere, etter å ha testet den veganske burgerer på menyen i USA.

Tilsvarende forsøk fra Panda Express, KFC, Pizza Hut og Taco Bell har heller ikke ført til en permanent lansering av Beyond meats produkter i restaurantene.

Mange vil mene at dette konseptet bærer preg av å være en flopp.

 

To viktige bøker av Kent Andersen, bestill dem her:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Kjøp Kents bok her!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.