Lite vann at ved vannmagasinet Osvatnet i Torbudalen ved Sunndalsøra. Foto: Gorm Kallestad / NTB

Fyllingsgraden i Øst- og Sørvest-Norge var på det laveste nivået målt i uke 30 de siste 20-årene.

Fyllingsgraden i Øst- og Sørvest-Norge var forrige uke på det laveste nivået som er målt de siste 20-årene. I Øst-Norge var fyllingsgraden 67,5 prosent, mens den i Sørvest-Norge lå på 49,3 prosent, skriver NTB-Lena Gundersby Gravdal.

Disse tallene fremgår av den ukentlige magasinstatistikken fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

– Nå har det vært lav fyllingsgrad i lang tid, og at den går under historisk minimum er ikke uventet. Sørvest-Norge har ligget under en stund, men Øst-Norge har gått under de siste ukene, sier Ann Myhrer Østenby, seksjonssjef i energi- og konsesjonsavdelingen til NVE til NTB.

Samlet sett lå fyllingsgraden i vannmagasinene i Norge på 66,5 prosent ved utgangen av uke 30. Det er en økning på 1,3 prosentpoeng fra uken før, men fremdeles lavt for årstiden.

Har satt i verk tiltak

I midten av juli ble det kjent at regjeringen krever at kraftprodusentene skal gi dem ukentlig informasjon om hvordan de forvalter vannressursene. NVE vil fremover følge situasjonen tett for å se hvordan tiltaket virker.

– Det er allerede satt i gang flere tiltak. Vi har fulgt situasjonen tett over lang tid, og det vil vi fortsette med. Så får vi se hva konsekvensene av disse tiltakene blir og hvordan de virker, sier Myhrer Østenby.

Hun legger til at kraftsituasjonen er veldig væravhengig, og på toppen har vi en urolig situasjon internasjonalt.

Øst- og Sørvest trekker ned

Normalen de siste 20-årene har vært en fyllingsgrad på 74,9 prosent på denne tiden av året, nå er den godt under 70 prosent.

Det er magasinene i Øst- og Sørvest-Norge som trekker ned. I Vest-Norge er fyllingsgraden under det som normalen på denne tiden av året de siste 20-årene. Nivået sist uke lå på 66,5 prosent. Det er opp 2,6 prosentpoeng fra uken før, men fremdeles lavt.

I Midt- og Nord-Norge er derimot fyllingsgraden over normalen for denne tiden av året de siste 20-årene. Sist uke hadde magasinene i Midt-Norge et nivå på 88,4 prosent, noe som er opp 0,5 prosentpoeng fra uken før.

I Nord-Norge lå nivået sist uke på 86 prosent. Det er opp 1,5 prosentpoeng fra uken før.

Til tross for at fyllingsgraden har vært lav i flere måneder, har Norges strømeksport gått mer eller mindre for fullt, noe de involverte selskaper har tjent svært gode penger på. Denne eksporten er muliggjort ved hjelp av de omstridte strømkablene de fleste norske politikere i årevis har ivret for.

Document har omtalt situasjonen blant annet her:

Kraftbransjen blåser i hva Regjeringen sier: Strømeksporten tredoblet siste uke

 

Nyhet fra Document forlag, bestill i dag:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Bestill også:

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.