Tysklands utenriksminister Annalena Baerbock (f.v.), klima- og økonomiminister Robert Habeck og statsminister Olaf Scholz deltar i det ukentlige møtet i statsråd i Berlin den 1. juli 2022. Foto: Markus Schreiber / AP / NTB.

Tyskland bør se i øynene at Russland vil kunne forlenge stansen i gass­tilførselen via «Nord Stream 1» etter det planlagte oppholdet i leveringen på grunn av vedlikehold av gass­rørledningen i tidsrommet 11.–21. juli, sa Tysklands klima- og økonomi­minister Robert Habeck lørdag.

Ifølge den tyske statsråden ville et slikt trekk passe inn i et mønster der Moskva forsøker å destabilisere Europa, melder Reuters.

Til Die Zeit sier Habeck at en forlenget stans i gass­tilførselen kunne være et forsøk på å splitte folk i Tyskland.

«This could be rational, to keep overall prices and energy prices up in Germany and destroy unity and solidarity in the country. To rule this out is nothing that anyone in their right mind can do at this point,» the minister said.

En voldsom økning i gassprisen kan ikke lenger unngås, mener Habeck, som forventer betydelig høyere gassregninger til forbrukerne. Det er Putins plan å forsterke den sosiale uroen i Tyskland og ellers i Europa, sier den tyske statsråden.

Sjefen for det føderale tyske energitilsynet Bundesnetzagentur, Klaus Müller, forventer dobbelt så høye eller tre ganger så høye gassreninger, skriver Die Zeit. Müller tviler på at det vil bli mulig å opprettholde nivået på industriproduksjonen i Tyskland under disse betingelsene.

Finansminister Christian Lindner tar nå til orde for å fortsette med kjernekraft i Tyskland.

 

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

 

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.