Libyeren Abdella Ahmed H. (39) som drepte Marianne Amundsen (57) og såret Ida Aulin (29) på et Nav-kontor i Bergen i fjor, er utilregnelig og kan ikke straffes. Det mener påtalemyndigheten. Før var det forsvarerne som forsøkte å få klienten kjent utilregnelig. Nå er det påtalemakten som går inn for det.

Flere drapsmenn fra det såkalte islambeltet får i økende grad samme behandling. De erklæres for utilregnelige. Det skjer så regelmessig at man kan snakke om en ulikhet for loven. Dette svekker tilliten til rettssystemet.

Tiltalen er tatt ut av Statsadvokaten i Hordaland og Sogn og Fjordane, etter Riksadvokatens ordre.

Slik saken er opplyst nå, er det ikke grunnlag for påstand om ordinær straff, fordi den tiltalte anses som utilregnelig på grunn av sterkt avvikende sinnstilstand, opplyser Statsadvokaten.

– Det fremgår av tiltalen at det vil bli nedlagt påstand om dom på overføring til tvungent psykisk helsevern. Om tiltalte er tilregnelig eller ikke, har vært et vanskelig spørsmål i saken. Det er derfor tatt forbehold om nedleggelse av påstand om fengselsstraff eller forvaring dersom tiltalte på grunnlag av det som fremkommer under hovedforhandlingen, likevel skal anses tilregnelig, heter det i en pressemelding.

Det var 20. september i fjor at to ansatte ble knivstukket av en klient på Nav Årstad i Bergen. 57-årige Marianne Amundsen døde kort tid etter på sykehus av skadene hun ble påført. En kollega på 29 år ble lettere skadd.

Hendelsen skjedde under et brukermøte. Den nå tiltalte mannen er opprinnelig utenlandsk, men har vært norsk statsborger siden 2019. Han var 39 år da knivstikkingen skjedde. Mannen ble pågrepet inne på Nav-kontoret. (NTB)

Han kom til Norge som kvoteflyktning sammen med familien i 2011, da det var borgerkrig i Libya. For noen år siden var han student i Bergen. Han fikk norsk statsborgerskap i 2019.

Abdella Ahmed H. er tidligere ustraffet, og er ikke en kjenning av politiet. Han fikk et forelegg i 2018 som politiet ikke anser som relevant for drapssaken.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.