Drap, trusler og brannstiftelse. Etter flere dramatiske hendelser er sikkerheten på Nav-kontorer blitt skjerpet. Dette melder FriFagbevegelse.no.

Hun sitter bak en glassvegg som deler møterommet i to. Foran seg har Anniken Bergli en PC. Bak henne er det ei dør til sikker sone.

Bergli er fagleder på sosialfaglig avdeling ved Nav-kontoret. Hun jobber også som veileder. «Jeg føler meg tryggere på jobb etter at vi fikk glassveggen», sier hun.

Hvis noen blir sinte og vil gå til angrep, kan hun rømme ut bakdøra til det de kaller sikker sone. Her har kun ansatte tilgang.

En maidag for snart to år siden ulte alarmen på Nav Falkenborg i Trondheim. Anniken Bergli satt på kontoret sitt i andre etasje. Hun og kollegene ble evakuert ut på gata. Gjennom vinduet så hun en sofa som stod i full fyr inne på møtesenteret. Flammene gikk nesten opp til taket. Vannet sprutet ut fra sprinkleranlegget.

Ingen ansatte ble skadet i brannen på Nav Falkenborg, men lokalene fikk store skader. Møtesenteret ble stengt i et år. Kvinna som tente på sofaen, ble i fjor dømt til tvunget psykisk helsevern. Dommen gjaldt også to drapsforsøk ved Saupstad helsestasjon sør i Trondheim. Hun angrep der to ansatte med kniv og barberblad.

Ved Nav Årstad i Bergen ble Marianne Amundsen (57) den 20. september 2021 knivstukket og drept på jobb av Abdella Ahmed Haji (40) fra Libya. Hennes kollega Ida Aulin (29) ble alvorlig skadet. Gjerningsmannen brukte bare 29 sekunder på å stikke de to kvinnene med minst 45 knivstikk.

Marianne Amundsen ble knivdrept på jobb – kvoteflyktningen Abdella Ahmed H. siktet

Sju av ti ambulanse-arbeidere er blitt truet: – Vi vet aldri hva vi møter

Anni Rachmawati Godager ble knivstukket og drept på vei til et møterom på Nav Grorud i Oslo i 2013.

FriFagbevegelse skriver at etter drapet i Bergen og brannen på møtesenteret i Trondheim, har sikkerheten ved Nav Falkenborg blitt skjerpet:

• Sikkerhetsrommene er utstyrt med et heldekkende pleksiglass mellom bruker og Nav-veileder.

• De har tatt i bruk en digital risikoanalyse for brukermøter (RIB). Appen anbefaler de ansatte hvor og hvordan møtet bør foregå.

• Alle ansatte skal jevnlig ha debrifing.

• De trener mer på situasjoner som kan oppstå.

• De har hatt kurs i selvforsvar.

• Terskelen for å trykke på alarmknappen er blitt lavere.

Tove Bastholm er leder for administrasjonsavdelingen og har blant annet ansvaret for møtesenteret. Hun mener at sikkerheten på Nav Falkenborg var god, men «samfunnet rundt oss har forandret seg. Da må også vi utvikle oss».

I fjor ble rundt 25 brukere politianmeldt. Ifølge avdelingsleder Bastholm er det en stor økning fra tidligere år. Har de ansatte akseptert for mye tidligere?

«Kanskje i enkeltsaker, men vi ser også at kommunikasjonsformen har blitt tøffere i hele samfunnet», uttaler Tove Bastholm.

Norske togkonduktører opplever mer vold

Åtte bykommuner får penger til å ta tak i ungdoms­kriminalitet på skolene

Nylig snakket FriFagbevegelse, som eies av LO Media, med en togkonduktør som fortalte om en stadig mer voldelig hverdag også på norske tog. Det er fint at FriFagbevegelse skriver om vold som folk møter i norske skoler, på offentlig transport og andre steder.

Men man sitter stadig igjen med et inntrykk av at de kun beskriver symptomer. Hvorfor er det blitt mer grov vold i Norge enn før? Er noen etniske grupper mer involvert i denne volden enn andre? Kanskje FriFagbevegelse kan spørre om dette neste gang?

Kjøp «Europas underlige død»!

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.