Hva mener de egentlig? SVs fungerende leder Kirsti Bergstø (midten), nestleder Torgeir Knag Fylkesnes og partisekretær Audun Herning  Foto: Gorm Kallestad / NTB

Nato er blitt et stridstema internt i SV. Nå legges det opp til Nato-debatt i partiet frem mot neste års landsmøte. Partiledelsen tror medlemmene gleder seg, og at det vil bli «kameratslig».

NTB skriver om saken, og minner om at hele partiet SV faktisk har vært tuftet på Nato-motstand siden starten (ble først grunnlagt som SF, Sosialistisk Folkeparti, i 1961).

Men verden endrer seg, og iveren etter å stå alene utenfor Nato har avtatt også i SV.

Med krigen i Ukraina og utsiktene til at både Finland og Sverige slutter seg til Nato, har partiet åpnet for en diskusjon om hele forsvars- og sikkerhetspolitikken før et nytt prinsipprogram skal vedtas på landsmøtet neste år.

– Det er klart det er tider hvor dette kunne vært vanskelig for oss, sa partisekretær Audun Herning på SVs sommerpressekonferanse onsdag. Men nå tror han alt ligger til rette for en god prosess, og viser blant annet til at partiet har fått mange nye medlemmer.

– Jeg tror det mange som gleder seg. Det som er interessant, er at det ikke er noen uenighet om behovet for en diskusjon, sier han.

– At vi har en forsvarspolitisk debatt med lave skuldre, som alle ønsker å delta i og som er kameratslig i formen, det er et godt utgangspunkt. Det er overraskende at det ikke er tilfelle i flere partier, det har tross alt skjedd ganske mye, fortsetter han.

Fungerende partileder Kirsti Bergstø tror ikke det blir noen opprivende debatt, selv om den handler om et av partiets kjernestandpunkt.

– SV har en bredere sikkerhetspolitisk – og forsvarspolitisk debatt. Det er få som syns det er meningsfylt å diskutere overskrifter «Ja eller nei til Nato». Det er en diskusjon som vi er nødt til å ta med stor forståelse for hverandre og ut fra det verdensbildet som er nå, sier hun.

Det er uklart hva både hun og den øvrige partiledelse faktisk mener om et så sentralt spørsmål, og denne siste uttalelsen er ikke avklarende i så måte. Pressen har i liten grad krevet å få klare svar om dette.

Les også: 

SV møter seg selv i døren over NATO-medlemskap

Gode bøker fra Document forlag!

Endelig! Nå er den her, bestill i dag:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

 

Bestill også denne nye boken fra Document forlag:

 

Fikk du ikke med deg denne? Bestill den nå!

Kjøp Kents bok her!

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

 

Vi setter stor pris på et bidrag til vårt arbeid, bruk Vipps eller konto:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.