Demonstranter arresteres av sikkerhetspoliti på Cuba. Foto: AP Photo/Ramon Espinosa, File

Cubanske myndigheter har dømt 381 personer for å ha deltatt i demonstrasjoner mot regjeringen i fjor. 36 av dem ble dømt til opptil 25 års fengsel.

NTB-AFP melder at i alt 297 personer fikk fengselsstraff, mens 84 andre, deriblant 15 ungdommer, fikk mulighet til å avtjene samfunnsstraff i stedet for å sone dommen i fengsel.

De 36 som fikk de strengeste straffene, er dømt for oppvigleri.

Det var i juli i fjor at det brøt ut store demonstrasjoner flere steder på Cuba med krav om «frihet». Bakgrunnen for protestene var harde økonomiske kår, knapphet på mat og medisiner og sinne mot regjeringen.

Regimet på Cuba har tviholdt på sin autoritære styreform, bygget på en sosialistisk plattform ikke ulik den en rekke sosialistiske partier også i Vesten svermer for.

Sikkerhetsstyrker ble satt inn for å slå ned protestene, som varte i to dager. En person mistet livet, flere titall ble skadd og 1.300 pågrepet, ifølge organisasjonen Justicia 11J.

Regjeringen på Cuba anklaget USA for å ha organisert demonstrasjonene. Mye er med andre ord ved det gamle på Cuba, og diktaturet består.

Også i en del vestlige land har myndighetene  begynt å reagere sterkere på protesterer fra befolkningen. I Norge har eksempelvis politimyndighetene nylig advart mot at borgere kan ha det man kaller «anti-statlige holdninger»:

PST frykter «antistatlige overbevisninger» og «pandemivold»

 

Endelig! Nå er den her, bestill i dag:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

 

Bestill også denne nye boken fra Document forlag:


Lest denne?

 

Vi setter stor pris på et bidrag til vårt arbeid, bruk Vipps eller konto:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.