Vietnams statsminister Pham Minh Chinh. Foto: AP Photo/Hau Dinh

En fremtredende journalist og politisk aktivist er dømt til fengsel i seks år i Vietnam. Han var tiltalt for å ha spredt «antistatlig propaganda».

Mange har oppfattet Vietnam som et stadig mer åpent samfunn, fjernt fra den dystre kommunistiske fortiden. Den økende vestlige turismen til landet har bidratt til å skape et inntrykk av normalitet og ny, gryende frihet.

Derfor lot en del seg overraske da saken mot skribenten og menneskerettsaktivisten Nguyen Lan Thang nylig ble kjent.

Nguyen Lan Thang har dokumentert demonstrasjoner og menneskerettsbrudd i Vietnam, og han er velkjent for sin kritikk av regjeringen.

NTB-AFP-Reuters melder om saken.

47-åringen er nå dømt for å ha spredt såkalt antistatlig propaganda.

Dommen falt i en rettssal i Hanoi, etter en rettssak  som varte i én dag og ble holdt bak lukkede dører. Dette skriver skriver nyhetsbyrået AFP onsdag.

Thang ble dømt til seks års fengsel og to års prøvetid, ifølge advokaten hans, Nguyen Ha Luan.

Det er fortsatt strenge begrensninger på ytringsfriheten i Vietnam. Landet er i praksis et diktatur, om enn ikke helt i samme utstrekning som andre, autoritære stater som blant annet Kina, Nord-Korea, Russland og Iran.

Myndighetene i Vietnam handler ofte raskt for å luke ut meningsmotstand og pågripe kritikere, spesielt dem som har sitt publikum på internett. Uavhengige medier er forbudt.

Thang rapporterte om en rekke ulike temaer, til forsvar for menneskerettigheter, religionsfrihet og landrettigheter.

Saken er blant flere som har vakt internasjonal bekymring over det kommuniststyrte landets behandling av dissidenter. Siden 2018 er minst 163 mennesker dømt for å ha utøvd sin rett til ytringsfrihet eller forsamlingsfrihet, ifølge Human Rights Watch (HRW).

Dommene er ifølge organisasjonen avsagt på grunnlag av vage eller bredpenslede lover som kriminaliserer protest mot eller kritikk av regjeringen.

– Tråkker systematisk på menneskerettighetene

– Vietnams myndigheter tråkker systematisk på menneskerettighetene ved å straffe modige bloggere som Nguyen Lan Thang for å uttrykke sine syn på regjeringen, sier Phil Robertson i HRWs Asia-avdeling til nyhetsbyrået DPA.

– Bekymrede regjeringer, deriblant Vietnams handelspartnere i Europa, Nord-Amerika, Australia og Japan bør fordømme undertrykkelsen av ytringsfriheten og be om at Thang løslates, fortsetter han.

Thangs kone Le Bich Vuong sier hun er sjokkert over straffen.

– Jeg hadde håpet at han skulle få sin frihet, for det mannen min har gjort, er positivt. Det er gode gjerninger, skriver hun på Facebook.

 

Bestill fra Document:

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!

Hvis du bare skal kjøpe én bok denne våren, så la det bli «Mesteren og Margarita».


;

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.