Hovedstrømsmediene etterplaprer Demokratenes 6. januar-forestilling. Den var et nøye innstudert TV-show, egnet til å vekke emosjonelle reaksjoner: -Det var blod over alt, sa politikvinne. Men blodet til den eneste som ble skutt den dagen, demonstranten Ashli Babbitt, blir ikke nevnt. Ingenting må forstyrre regien om «stormingen».

Document vil i tiden fremover dokumentere hva mediene skriver om USA og Trump. Det er ikke noe nytt under denne solen, men det er likevel verdt å ha dokumentasjonen tilgjengelig den dagen historien skal skrives.

Aftenpostens Kjetil Hanssen:

I nesten ett år har en komité gransket angrepet på USAs kongress 6. januar 2021. I natt begynte granskerne å legge frem sin sak.

De mener Trump visste at påstandene om valgfusk var gale, og at han likevel oppfordret til opptøyene.

Liz Cheney, republikaner og tidligere medlem av partiets ledelse i Kongressen, var klar:

– President Trump innkalte mobben. Han samlet mobben og antente flammen bak angrepet, sa Cheney.

Aftenpostens referat er en halvkvedet vise. Det er umulig å vite hvor Liz Cheney slutter og Aftenposten begynner.

En etterforsker fortalte i høringen at Proud Boys kort tid etter valget begynte å planlegge kupp. Trump tvitret 19. desember om protesten 6. januar og ba folk komme fordi det skulle bli «vilt». Noen dager senere startet de en chatgruppe for planlegging, og de anla en kommandostruktur, fortalte etterforsker Marcus Childress.

Liz Cheney brukte teleprompter under en høring. Dette skulle være tv-show, ikke et forsøk på å finne sannheten.

Hvis komiteen hadde nøyd seg med å sverte Trumps navn kunne de hatt en sjanse hos publikum, men de vil vise at Trump med viten og vilje oppfordret til stormingen og at han visste at han hadde tapt. Maksimal ondskap altså. Da er det merkelig at 39 prosent av velgerne er enig med ham. Forklaringen kan bare være at de er like onde som presidenten.

Det er ventet seks runder til i juni. I neste uke holder de høringer på formiddagene. Torsdag kveld gikk høringen i beste sendetid.

Liz Cheney lettet på sløret om hva de vil konsentrere seg om:

  • Mandag, i andre høring, vil de dokumentere i detalj at Trump godt visste at han hadde tapt valget, ifølge Cheney.

  • Den tredje høringen skjer onsdag. Da skal det handle om forsøket på fjerne USAs fungerende justisminister og erstatte ham med en som var villig til å spre påstander om valgfusk.
  • Den fjerde høringen skal dreie seg om presset mot Mike Pence.
  • I femte høring skal granskerne trekke frem forsøket på å presse delstater til å endre valgutfallet.
  • I de to siste rundene i juni skal det handle om at Trump var den som oppildnet folk til å angripe Kongressen, og at han lenge nølte med å stoppe volden.

https://www.aftenposten.no/verden/i/a7zWJd/pissprat-sa-trumps-justisminister-om-paastaatt-valgfusk-trumps-datter-ivanka-trodde-paa-ham-ikke-faren

https://www.aftenposten.no/verden/i/G3EX7m/derfor-er-det-saa-mye-braak-rundt-hoeyesterettsdommerens-kone

Frank Rossavik begynner forsiktig, men så havner også han i Tyskland på tredvetallet:

Uansett hva høringene viser, burde historiens kjente fakta være ødeleggende for Donald Trump. Slik er det ikke. Han forblir populær. Mange tror fortsatt at han egentlig vant valget i 2020. De vil ha ham tilbake som president.

Det er problemet for komiteen som gransker saken. Klarer den ikke å snu stemningen, er alt bortkastet. I alle fall på kort sikt. Derfor denne ganske nøye koreograferte høringen i beste sendetid.

Skal Justisdepartementet reise ny sak mot eks-presidenten, bør det være en reell sjanse for å få ham dømt i Senatet. Til det trengs et stort flertall. Et slikt er helt urealistisk så lenge Trump står så sterkt.

Rossavik går all out, «slik begynte det i Tyskland også».

Det er ingen vilje til å ta det oppgjøret med Donald Trump som USA trenger.

Historiker Ian Kershaw har sagt at Det tredje rikes uhyrligheter bygde seg opp også nedenfra. På 1930-tallet begynte tyskere i alle mulige posisjoner å «work towards the Führer». De gjorde som de trodde – eller visste – at Adolf Hitler ønsket. De trengte ikke ordrer.

Noe av det samme kan forklare dagens Russland. Vladimir Putin har ikke nødvendigvis beordret ethvert drap eller drapsforsøk på regimekritikere. Klimaet og stemningen forteller folk i visse posisjoner hva de bør gjøre.

Kanskje kan noe lignende forklare angrepet på Kongressen 6. januar 2021? Det sier litt at dette i så fall er den snilleste versjonen.

https://www.aftenposten.no/meninger/kommentar/i/z7prv1/kongresshoeringen-skal-redde-usas-politiske-kultur-det-spoers-om-det-lykkes

Adresseavisen er også rystet, men har ikke peiling på hva som skjedde. For mye CNN.

https://www.midtnorskdebatt.no/meninger/i/ALKPG5/rystende-om-blodbadet-i-usa

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.