Christina Pletten har vært Aftenpostens USA-korrespondent, nå kommentator. Hun skriver om 6. januar, og det er direkte avskrift fra CNN, New York Times og Washington Post. Man kan beskrive det som en tilstand der man er ute av stand til å registrere at verden utenfor endrer seg.

Mentalt virker det som om Pletten er innestengt i samme rom som Biden. Hun er overbevist om at det er Republikanerne som er gale.

Fortsatt er mye uklart om det som hendte denne dagen. Noen uavhengig granskning blir det imidlertid ikke. Det har republikanerne forhindret. De ønsker ikke å dvele ved denne hendelsen mer enn nødvendig.

Men mange av partiets medlemmer har gått lenger enn å bare motsette seg videre granskning.

De forsøker nå aktivt å endre på historien.

Fem feil i ett avsnitt: Det er mye som er klart, og det som er kommet frem, utgjør et helt annet bilde enn det Pletten tegner. Eksempelvis nevner hun overhodet ikke at Kongressen sitter på 14.000 timer film fra overvåkningskameraer som de til nå har nektet å utlevere. Et slikt overveldende materiale ville utvilsomt avgjort om demonstrantene faktisk ble ønsket velkommen, om hvorvidt dørene sto åpne, og det ville belyst spørsmålet om hvordan demonstrantene oppførte seg.

Det var ingen uavhengig kommisjon. Demokratene ville ha en kommisjon skåret over deres egen lest. Alt snakket om «væpnet oppstand» har overbevist Republikanerne om at Demokratene ikke er interessert i sannheten. At de fikk med seg Liz Cheney, sier noe om hvor de Republikanerne står som er villig til å delta «tverrpolitisk». Demokratene ville at Republikanerne skulle være med på å tvinne repet de skulle bli hengt i.

Pletten synes å tro at det er slik demokrati virker. Hun er opprørt: Nå forsøker «de» å endre historien.

Nei, nå forsøker de å finne ut hva som virkelig skjedde.

Ingenting av det som er kommet frem, ser ut til å interessere Pletten. Det preller av som vann på gåsa. Hvis hun overhodet får det med seg.

Da blir den offisielle versjonen lett å forholde seg til.

Aftenposten og norske medier generelt trodde på Russa collusion og har ikke fått med seg at den ble til Russiagate. Det var Demokratene og FBI og justisdepartementet som rottet seg sammen for å ta Trump ved hjelp av russiske kilder.

Flere republikanere har gått mye lenger. De hevder det var Trumps motstandere som egentlig sto bak angrepet på Kongressen. Motivet var å sverte den tidligere presidenten. De har pekt på høyresidens favorittfiender, Black Lives Matter og Antifa-bevegelsen, som hovedmistenkte.

Noen republikanere påstår også at det faktisk var den amerikanske staten som angrep seg selv. Flere kongressmedlemmer har den siste tiden sagt at det var FBI som organiserte stormingen av Kongressen. Fox News’ mest populære snakkehode, Tucker Carlson, har også fremmet denne teorien.

Pletten klager over at det er umulig å finne ut hva som er sant, og at dét gjør rapportering vanskelig. Det ville ikke vært vanskelig hvis Aftenposten begynte å følge med på thegatewaypundit.com, revolver.news, thenationalpulse.com, thefederalist.com, pjmedia.com eller realclearinvestigations.com.

Demokratene sto bak Russia collusion, de forsøkte å hindre at sannheten om Kina-viruset kom ut, de tapte to riksrettssaker bygget på løgn, og de beskytter en kriminell presidentfamilie.

Nå rakner også valgresultatet. Hvordan skal Aftenposten komme seg ut av den umulige posisjonen de har malt seg inn i?

 

 

Et frekt forsøk på å omskrive historien

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.