Etter år med uenighet mellom Norge og Sverige har den svenske Riksdagen nå åpnet for å samarbeide med Norge om forvaltningen av ulv. Både i Norge og Sverige har antall ulver vokst ut over det politikerne tidligere har satt som bestandsmål.

Onsdag fikk det svenske Naturvårdsverket i oppdrag av den svenske regjeringen å utrede hvordan forvaltningen av ulven, den norsk-svenske, skal drives for å holde ulvebestanden innenfor de bestandsmål Riksdagen tidligere har satt. Dette skal så avstemmes med EU-lovgivningen på feltet.

I pressemeldingen som det svenske næringsdepartementet har sendt ut, legges det vekt på at den voksende ulvebestanden vekker uro hos den delen av befolkningen som ennå bor utenfor de store byene:

– Många människor som bor och verkar på landsbygden känner sig maktlösa och oroade av att se hur vargstammen ökar. De är oroade över sina betesdjur och husdjur. Regeringen tar människors oro på stort allvar. Vargstammen har i dag ökat till över 400 individer, säger landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg.

Også i Norge vokser ulvebestanden.

Når ulver som også har tilhold i Sverige medregnes, har det totale antallet ulver påvist i Norge økt fra 109–114 i fjor vinter til 125–129 denne vinteren. (Rovdata)

Felles grense, felles ansvar

Folkeaksjonen ny rovdyrpolitikk har finlest Rikdsagens vedtak:

Samtidig med forrige ukes vedtak om bestandsreduksjon vedtok Riksdagen en formulering om at «regjeringen bør undersøke mulighetene for et samarbeid med Norge om forvaltningen av den skandinaviske ulvestammen ettersom populasjonen befinner seg i begge landene».

Det sosialdemokratiske regjeringspartiet tilhørte ikke flertallet i Riksdagen som stemte for bestandsreduksjonsvedtaket, men var blant dem som ønsket samarbeid med Norge.

Isak From er parlamentariker for Socialdemokraterna, det største partiet i den svenske Riksdagen. Partiet er et motstykke til det norske Arbeiderpartiet. From vektlegger at Sverige og Norge har et felles ansvar for de felles bestandene av store rovdyr på den skandinaviske halvøya, og særlig de dyra som beveger seg på tvers av riksgrensa.

– Vi trenger gunstig bevaringsstatus og samtidig å minske rovdyrangrep. Det bør være et mål at de to landenes myndigheter samarbeider mer ikke bare om ulven, men også bjørn, jerv og gaupe i de to landenes territorier.

From ser dessuten for seg at Norge og Sverige etter hvert kan komme fram til en felles forvaltningsplan for ulv, skriver From i en e-post til Rovdyr.org.

Regeringen ger Naturvårdsverket i uppdrag att utveckla vargförvaltningen

Ulv i Norge over bestandsmålet 

Svenskene har vedtatt at de vil samarbeide med Norge om ulveforvaltning

Les også:

DNA fra «norsk ulv» sporet til dyrehage i Paris

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.