Det er nå bekreftet det vi egentlig har visst en stund. Fenomenet Erling Braut Haaland vil fra neste sesong spille for Manchester City. Han følger dermed i sin fars fotspor.

For også Alf Inge Haaland har spilt for samme klubb.

Den engelske klubben som ligger an til å vinne Premier League i år har i en periode manglet en ren midtspiss. Haaland har vært den mest attraktive unge spilleren i verden, etter å ha bøttet inn mål i både Bundesliga og Champions League for Borussia Dortmund.

I Champions League har Haaland scoret hele 23 mål på 19 kamper for den tyske klubben. I Bundesliga scoret han 61 mål på 66 kamper, til tross for skadeproblemer. Dette er helt vanvittige tall på dette nivået.

På grunn av en utkjøpsklausul er prisen relativt moderat, på rundt 750 millioner norske kroner. Svimlende summer for en fotballspiller, selvsagt. Men lite sammenlignet med hva prisen ville vært uten en slik klausul.

Dermed kan den unge jærbuen trolig forhandle seg fram til en utrolig lukrativ personlig avtale, som er det eneste som gjenstår for at overgangen skal bekreftes 100 prosent. Foreløpige anslag er at Haaland kan tjene minst 300 millioner i året for å spille fotball.

Ifølge The Guardian vil Haaland få en grunnlønn på minst 375 000 pund i uka. Dette utgjør en grunnlønn på over 230 millioner kroner i året, så kommer bonuser og diverse sponsorer i tillegg.

Liverpools manager Jürgen Klopp mener Haaland-overgangen skaper et helt nytt nivå.

– Det er snakket mye om denne overgangen. Det er mye prat om penger, men denne overgangen vil skape et nytt nivå, la meg si det på den måten.

Liverpool hadde ikke hadde mulighet til å henge med i budkrigen om Haalands tjenester.

– Vi møter City et begrenset antall ganger hver sesong, og det er veldig mange mulige måter å vinne en fotballkamp. Vi må finne en av dem, og det er mulig å gjøre, sa han. (NTB)

Den voldsomme interessen for Premier League i Norge vil trolig øke betraktelig som følge av denne overgangen. Dermed ser det ut som at NENT har trukket vinnerloddet, ettersom de nå overtar de nordiske rettighetene til PL fra TV2. Prisen skal ha vært 20 milliarder kroner for hele Norden samlet, ifølge Kampanje.com.

Vanlige dødelige må regne med å betale over 10 000 kroner i året for å få tilgang til sirkuset på egen TV-skjerm.

For Liverpool-supportere er dette selvsagt ikke godt nytt. Men som fotballinteressert er det morsomt at Haaland endte opp i Premier League, slik at det blir enklere å følge hans utvikling.

De sinnssyke beløpene man snakker om i denne sammenhengen vil nok gi mange en bismak. Det virker jo helt merkelig at noen kan tjene 300 millioner kroner i året på å løpe etter en ball.

Men pengegaloppen har kommet for å bli. Fotballen skaper så store verdier, i form av alle de som er villige til å betale for å se kamper fra tribunen eller på TV, eller kjøpe drakter og andre effekter.

Mener å huske at den gangen Maradona ble solgt til Napoli for 48 millioner kroner, så tjente klubben inn hele kjøpesummen bare på draktsalg i løpet av en uke eller to.

Så da er spørsmålet: Hvem fortjener disse pengene? Det er enten spilleren eller klubbeierne.

Man kan selvsagt drømme om billigere billetter etc. Men markedets lov gjelder, og hvis folk er villig til å betale, så selger enhver fornuftig forretningsmann produktet sitt til den prisen som gir høyest samlet inntekt.

Man behøver ikke like det. Men slik er virkeligheten. Personlig ønsker jeg (noe motvillig) Haaland lykke til.

Heldigvis får Haalands ungdomsklubb Bryne også nyte godt av overgangen. Jærklubben får nå
opp mot 12 millioner kroner etter superspissens overgang til Manchester City.

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.