Dronefoto av det som skal bli Fornebubanen, med T-bane fra Majorstuen til Fornebu. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Det finnes grenser for tøylesløs pengebruk selv blant politikere. Partitopper i Ap, SV og Sp vurderer å skrote Fornebubanen etter ny kostnadsoverskridelse på fem milliarder kroner.

NTB forteller om saken, og hvordan stadig nye budsjettoverskridelser omkring det omstridte prosjektet Fornebubanen nå har gitt en del politikere kalde føtter.

Et problem er at dette prosjektet går ut over andre viktige samferdselsprosjekter, og enkelte politikere begynner å innse at det må prioriteres. Man kan ikke bare si «ja takk, begge deler».

Samtidig er beslutningen om å legge Majorstuen stasjon på is som følge av Oslopakke 3 utslagsgivende. Det har fått sentrale politikere i partiene til å bekymre seg for at avtalen i for stor grad er i Viken og Bærums favør, og i liten grad gagner Oslo øst, skriver Avisa Oslo.

– Mange er bekymret og trenger å bruke litt tid på hva utfallet blir av å ta det ene standpunktet eller det andre. Fornebubanen er et viktig prosjekt, men flere er svært bekymret for hvor stor plass prosjektet får, sier SV-gruppeleder Ola Wolff Elvevold til avisa.

Endelig avgjørelse vil bli tatt i nær fremtid. Oslo bystyre skal i juni bestemme om Fornebubanen skal fullføres eller stanses. Det kan også bli en mellomløsning med utsettelse eller nedskalering.

Byggingen av gigantprosjektet Fornebubanen har pågått i halvannet år og har allerede kostet tre milliarder kroner. Dette prosjektet er også oppgitt som en av grunnene til de varslede prisøkningene i Oslos bomring. Se lenke til egen sak om dette nederst.

Ap’s gruppeleder i Oslo bystyre, Andreas Halse, sier til Nettavisen at partiet nå er i tenkeboksen om full stans. Også Senterpartiet sitter på gjerdet.

– Sp har ikke landet på hvorvidt vi vil vrake Fornebubanen per nå, fordi det vil få veldig store konsekvenser vi ikke har oversikt over nå, sier Sp’s gruppeleder i Oslo bystyre, Morten Edvardsen, til avisen.

FrP og Folkets parti (FNB) krevde i forrige uke at byggingen av Fornebubanen må skrotes.

Representanter fra MDG, Rødt og Venstre er ikke like tilbakeholdne med å øse ut offentlige midler, og sier til avisene at de ikke går inn for å stanse byggingen.

Les også: 

Bomavgiftene i Oslo legges på 40 prosent for å finansiere Oslopakke 3

Har du ennå ikke lest disse? Bestill i dag:

Kjøp Kents bok her!

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi setter stor pris på et bidrag til vårt arbeid, bruk Vipps eller konto:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.