El-biler produserer slipper ikke ut eksos og C02, men det er en skitten jobb å fremstille den. Utvinningen av sjeldne metaller forurenser og ødelegger. 

Det dreier seg om gruvedrift og utvinning av sjeldne metaller som er nødvendig for å fremstille batterier og elektriske motorer. 

I USA pågår det et kappløp for i størst mulig grad å gjøre seg selvforsynt med litium, kobolt og andre sjeldne jordmetaller, men utvinning av slike metaller er så skittent og giftig, at det er vanskelig å forestille seg at noen amerikaner vil ha det i bakgården.

I Atacama-ørkenen i Syd-Amerika er saltslettene oversådd med grunne, turkisfarvede litium-bassenger. I Den demokratiske republikk Kongo graver barn i jorden på jakt etter kobolt. I Kina vaskes neodymium ut med giftige kjemikalier. 

Teknologien bak fornybar energi er sterkt avhengig av naturlig forekommende mineraler bestående av ett eller flere grunnstoffer. Men energimetall-rushet byr på humanitære, miljømessige og logistiske utfordringer:

Shel Evergreen fant at vi i vår jakt på grønn energi skaper enda flere klimagasser:

For eksempel er produksjon av disse energi-mineralene generelt mer energikrevende enn produksjon av andre råvarer. Produksjonsutslipp for et tonn litiumkarbonat er for eksempel tre ganger høyere enn for stål. Problemet forsterkes av at malmkvaliteten er i jevn nedgang for noen mineraler. Det betyr at det er behov for mer energi for å produsere materialer av teknologisk tilfredsstillende kvalitet. Fra 2001 til 2017 økte behovet for energi til raffinering av kobbermalm med 32 prosent og behovet for drivstoff økte med 130 prosent, begge deler på grunn av at malmkvaliteten gikk ned. (Ars Technica)

Størstedelen av utslippene forårsaket av utvinning av mineraler, er relatert til batteriteknologi, men også vindkraft sliter med miljøregnskapet. 

En fersk studie publisert i tidsskriftet Science of the Total Environment fant at én prosents vekst i grønn energiproduksjon medfører 0,90 prosents økning av klimagassutslipp. Ifølge studien resulterte bruken av permanente magneter innenfor fornybar teknologi, til utslipp av 32 milliarder tonn karbonekvivalenter i perioden 2010–2020.

Grønn energi og miljøproblemer må sees i perspektiv. Ganske ofte forårsaker vi mye skade ved at vi tømmer ressursene, vi forurenser og skaper sosiale problemer.

 

Les også:

Ny rapport viser at Kinas storbyer leder an i CO2-utslipp

Strategiske metaller våpen i Kinas handelskrig

 

Kjøp Kents bok her!


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.