Sp-kommunene Alvdal og Lyngen tar rollen som bjølle-kyr overfor regjering og storting ved å bevilge ekstraordinær støtte til sine bønder som sliter med å skaffe kunstgjødsel til priser tre ganger så høye som sist år. Dette er et kraftig signal til regjeringen før årets landbruksoppgjør.

Alvdal vedtok sist torsdag støtte på inntil to millioner kroner for sine vel 120 bønder, mens formannskapet i Lyngen mandag bevilget inntil en halv million kroner til sine 41 bønder.

Bonden Håkon Esten Steimoen, som driver gård med 115 tonn i mjølkekvote, har 50 vinterfora sau, og skal gjødsle 260 mål med gras, er veldig godt fornøyd med de signalene som lokale politikere gir med dette vedtaket.

– Jeg vil rose lokale politikere for at de virkelig tar tak i et problem for oss bønder. De gjør noe som andre, regjeringen, burde gjort, og dette vedtaket bør gi en signaleffekt inn mot nettopp regjeringen, mener Steimoen, som selv er tidligere Sp-politiker. (Østlendingen)

I saksframlegget fra Lyngen kommune heter det blant annet:

Senterparti-ordførere

Begge kommunene har ordførere fra Senterpartiet. Mona Murud styrer i Alvdal, og i Lyngen styrer Dan-Håvard Johnsen. Han har flere ganger advart ledelsen i eget parti om konsekvensene ved å neglisjere distriktsnorge. I et intervju med Document etter valget sist høst advarte han om at Senterpartiet ville rase på meningsmålingene, dersom de tillot at drivstoffprisene gikk over 20 kr/l.

– Aksepterer vi økte drivstoffpriser, er SP snart på 6,8 prosentpoeng, sier ordfører i Lyngen, Dan-Håvard Johnsen (Sp). (Document)

Senest sist uke protesterte han kraftig mot stortingsflertallets energipolitikk:

– Et svik mot Nord-Norge, raser Senterparti-ordfører Dan-Håvard Johnsen i Lyngen.

Han fikk sjokk da han torsdag kveld fikk nyheten om at stortingsflertallet stemte mot Rødt forslag om å bremse utbyggingen av kraftnettet mellom nord og sør, slik at man sørpå på sikt kan dra nytte av kraftoverskuddet man har i nord.

– Det er klart vi har overskudd av kraft i nord. Hvorfor har vi det? Jo., fordi mesteparten av strømnettet er fra 50- og 60-tallet og klarer ikke levere mer strøm ut til oss. Hadde vi har mer kraft tilgjengelig, kunne vi brukt det 10-dobbelte i Lyngen, men det første vi hører når vi ønsker å skape noe, er at det ikke kapasitet nok. Da er det forbannet klart at det blir overskudd på kraft. Det skjønner jo alle. (Nordlys)

Onsdag legger landbruksorganisasjonene frem sine krav til årets landbruksoppgjør.

Håkon Esten etter at lokal gjødselstøtte ble vedtatt: – Det er signaleffekten jeg mener betyr mest (Østlendingen – betalingsmur) 

Kaller kraftsjokket «et svik»: – Vil de kaste meg ut av partiet for dette, så vær så god (Nordlys)

Les og se også:

22 Senterparti-ordførere i Innlandet varsler om landbrukskrise

Doc-TV: – Sp kan havne på 6,8 prosent hvis vi samarbeider med SV

 

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

 

Kjøp Thomas Knarviks bøker her! In His Name har ikke tidligere vært i salg i Norge. Vi har et lite og eksklusivt restopplag. Benytt sjansen!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.