India frykter kraftkrise og økonomisk tilbakegang på grunn av akutt kullmangel. Nylig ble strømforsyningen stengt i opptil åtte timer i deler av landet. 

Indisk økonomi er i ferd med å hente seg inn etter covid-sammentrekningen. I 2021 falt brutto nasjonalprodukt 6,6 prosent. Etterspørselen etter elektrisitet har skutt i været etter gjenåpningen. Samtidig nærmer landet seg høysommer og hetebølge. 9. april nådde temperaturen i New Delhi 42,4 grader.

Strømbrudd er ikke uvanlig i India, men i dette tilfellet bærer strømbruddet bud om en ulmende kraftkrise. Kull står for 70 prosent av Indias produksjon av elektrisitet. 

– Strømbrudd har stoppet driften ved flere tekstilfabrikker og høye bomullspriser hindrer dem i å investere i dieseldrevne generatorer, sier Atul Ganatra, president i Cotton Association of India: – Det vil redusere bomullsforbruket drastisk, føyde han til. Samtidig sliter bøndene med å få vannet kornåkrene.

Lagrene av kull har sunket på grunn av lavere innenlandsk produksjon, transportproblemer og redusert import som følge av høye fraktrater til sjøs. Pr. 18. april dekket lagerbeholdningen bare ni dagers produksjon. Statseide Coal India Ltd. som driver noen av Asias største kullgruver, sier de ikke klarer å holde tritt med den «intense” etterspørselen.

8-Hour Blackouts Hit India, Point To «Looming Power Crisis»

Les også:

India avviser Bidens kritikk av energi­importen fra Russland

Kjøp Kents bok her!

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.