En tysk stridsvogn av typen Leopard 1A5. Illustrasjonsfoto: Reiner Lippert / Wikimedia Commons.

Tyske myndigheter har gitt grønt lys til et tsjekkisk selskap som skal selge 58 stridsvogner av typen bV-501 til Ukraina.

Stridsvognene, som tidligere gikk under betegnelsen BMP-1, tilhørte opprinnelig den østtyske hæren og er utstyrt med kanoner og maskingevær.

Etter murens fall ble de overtatt av det tyske forsvaret Bundeswehr, som solgte dem til et tsjekkisk selskap. Det skjedde under forutsetning av at Tyskland måtte godkjenne videresalg.

Selskapet forsøkte i 2019 å få grønt lys til å selge stridsvognene til Ukraina, men fikk da nei fra Angela Merkels regjering som fryktet at det ville skape problemer for Tysklands forhold til Russland.

Etter Russlands invasjon av Ukraina søkte det tsjekkiske selskapet på nytt om tillatelse, og den nåværende regjeringen i Berlin har innvilget såkalt sluttbrukersertifikat, skriver avisen Welt.

 

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

 

Kjøp «Sammenstøt mellom sivilisasjoner?» her!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.