Kanadisk politi kunngjorde lørdag at de hadde arrestert en person som tok seg inn i en moské i Mississauga i Ontario tidlig på morgenen. Mannen som bar en øks, sprayet pepperspray uten at det oppsto personskader. Han ble raskt tatt hånd om av de tilstedeværende og arrestert av politiet etter kort tid.

Det kanadiske samfunn er svært på vakt mot «islamofobi» og «hatkriminalitet», begreper som delvis er skapt for å stoppe islamkritikk. I dette tilfelle fikk vi et eksempel på at de også evner å se det der det ikke er.

Politiet anså hendelsen som isolert hatkriminalitet. Politikerne var raskt ute med karakteristikkene.

Justin Trudeau fant hendelsen urovekkende, men var forsiktig med begrepsbruken:

– Angrepet på tilhengerne av Dar Al-Tawheed Islamic Center er ekstremt urovekkende. Jeg fordømmer på det sterkeste denne volden som ikke hører hjemme i Canada, og mine tanker går idag til (det muslimske) samfunnet. Jeg applauderer motet til dem som var i moskeen i formiddag.

Minister for offentlig sikkerhet Marco Mendicino tvitret at han: – Ble sjokkert over å høre om angrepet på Dar Al-Tawheed Islamic Center i Mississauga, som [Peel Police] etterforsker som hatkriminalitet … Nå mer enn noen gang må vi stå sammen med alle muslimske kanadiere mot islamofobi.

Andrea Horwath som sitter i provinsforsamlingen, skrev: – Som svar på en ond, voldelig handling av islamofobisk hat, viste Dar Al-Tawheed Islamic Center-samfunnet mot. Vi står alle sammen med dem. Men slikt som dette bør aldri skje. Alle fortjener å være trygg i sitt samfunn og i sin menighet.

– Dette er grunnen til at vi trenger presserende tiltak fra myndighetene for å takle islamofobi og alt voldelig hat, fortsatte hun.

Torontos ordfører John Tory sa i en uttalelse til CP24, en kanadisk engelskspråklig nyhetskanal, at vold mot muslimer eller en menighet er ‘helt uakseptabelt’.

– Vi står sammen med det muslimske samfunnet i Mississauga, Toronto og over hele Canada i kjølvannet av dette overfallet. Vårt arbeid for å sørge for at alle kan be i fred uten frykt, trusler eller vold må fortsette.

Alt dette er pent sagt av politikerne, men angriperen Mohammad Moiz Omar er selv muslim.

CP24: Man arrested after worshippers attacked at Mississauga mosque

 

Vi selger bøker av Hege Storhaug! Både enkeltvis og som bokpakke til superpris.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.