Den korsikanske frihetskjemperen Yvan Colonna døde mandag kveld etter at han ble angrepet av en medfange i Arles fengsel 2. mars. Angrepet på Colonna utløste betydelige opptøyer på Korsika.

Yvan Colonna ble 61 år gammel. Han sonet en livstidsdom for medvirkning til drapet på prefekten Erignac i 1998, sentralmaktens høyeste embedsmann på øya. Colonna har ligget i koma siden han ble angrepet 2. mars av Franck Elong Abé, en 36 år gammel kamerunsk jihadist som sonet flere dommer, blant annet for terrorplanlegning. Han anklaget Colonna for blasfemi og for å ha fornærmet profeten.

Overfallet på Colonna og at fengselsmyndighetene ikke gjorde noe for å forhindre det – provoserte frem de største og mest voldelige opptøyer på Korsika de siste tiårene. Der blir han ansett som en helt i kampen for uavhengighet fra Frankrike.

Yvan Colonnas død er mer enn en vanlig nyhetssak. Den berører en dyp konflikt mellom Korsika og Paris som går tilbake til slutten av 1700-tallet. 

Urolighetene etter overfallet på Colonna har fått franske sentralmyndigheter til å innse at de kanskje kan bli nødt til å løsne noe på grepet om øya. Frankrikes innenriksminister Gérald Darmanin har sagt at Paris kan tilby Korsika «autonomi» og president Emmanuel Macron har innrømmet at ideen ikke lenger er «tabu».

BFM TV: YVAN COLONNA EST MORT, TROIS SEMAINES APRÈS SA VIOLENTE AGRESSION EN PRISON

Les og del:

67 skadet under opptøyer på Korsika

 

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.