Canadas nasjonale TV- og radiokanal CBS bekymrer seg over at krigen i Ukraina får så stor oppmerksomhet. Krigen har ført til at «klimakrisen» får mindre omtale.

I en lederartikkel med tittelen «The war in Ukraine threatens to stall progress on tackling the climate crisis» skriver Aaron Wherry at klimahandling er ikke noe myndighetene kan legge til side bare fordi Russland har invadert Ukraina.

Russia’s invasion of Ukraine does not change the fact of climate change – a reality brought home again by another stark report from the UN’s climate change panel two weeks ago.

Også i Canada sliter vanlige folk med skyhøye priser på drivstoff. Derfor har borgermesteren i Brampton, Patrick Brown, foreslått at finansminister Chrystia Freeland utsetter den planlagte årlige økningen i karbonskatt, som etter planen skal iverksettes 1. april.

Men Wherry er kritisk:

You could be forgiven for suspecting that Brown’s new interest in federal climate policy has something to do with the fact that he’s about to enter the Conservative Party’s leadership race. Whatever his motives, the merits of Brown’s proposed pause are dubious.

Wherry hevder at myndighetenes omfordelingsnøkkel vil føre til at kun de med høyest inntekt vil merke økningen i karbonskatten. Og kampen mot klimakrisen må fortsette, uansett ytre omstendigheter.

However much policymakers need to account for the practical impacts of climate action, suspending a planned increase in the carbon tax now could set a troublesome precedent.

Canada kan være i en god situasjon til å utvide eksporten av flytende naturgass (LNG) til Europa, som nå desperat forsøker å gjøre seg uavhengig av russisk gass. Men rørledninger er ikke en løsning, mener Wherry, som samtidig understreker at krigen i Ukraina ikke må få konsekvenser for krigen mot klimaendringene.

[B]uilding a pipeline is easier said than done — and even in an ideal scenario it doesn’t seem like a short-term solution.

The war in Ukraine is profoundly important. But the battle against climate change still has to be fought.

Hvorfor ikke finne en måte å støtte Ukraina på som samtidig sørger for at kampen mot klimakrisen fortsatt ivaretas? Dette foreslo statsråd for naturressurser, Jonathan Wilkinson (L), i et intervju med CBC nylig.

«I think there may be pathways for us to support our European colleagues that are consistent with fighting climate change. And that means you have to produce oil and natural gas in a very low emissions way,» sa han.

Etter å ha spilt annenfiolin i noen uker, presser det grønne skiftet seg frem i spaltene igjen. Vi har sett flere eksempler på dette, som da senator Merkley (D) ville bekjempe Putin ved å erklære klimakrise.

Les også: Senator vil erklære klimakrise for å bekjempe Putin

LA Times skrev nylig at Biden-administrasjonen og alle oss andre har kapasitet til å takle begge krisene parallelt. Riktignok er krigen i Ukraina en alvorlig trussel for 44 millionene ukrainere. Men klimakrisen er den største trusselen verden står overfor.

The Biden administration and the rest of us have the capacity to address both crises vigorously while acknowledging that the gratuitous death and disruption inflicted on 44 million Ukrainians pose graver immediate consequences for a lot of people right now, whereas climate change looms over every problem faced by humanity.

Politico knytter krigen i Ukraina sammen med klimakrisen.

The war in Ukraine is tied to the climate crisis in multiple ways. The aggressor is a petrostate whose long-term economic future depends on slow action to cut emissions.

Europe’s dependence on Russian oil and gas is driving rival conversations about accelerating clean energy and exploring new, alternative sources for fossil fuels.

Krigen i Ukraina er inne i sin tredje uke, og vestlige medier, som bidro til krigshissingen under opptakten til invasjonen, virker å være i ferd med å gå lei. Dessuten har de kanskje sine staber av klimajournalister som kjeder seg på jobb.

Tross alt: Hva er vel noen døde ukrainere og russere sammenlignet med verdens undergang?

The war in Ukraine threatens to stall progress on tackling the climate crisis 

Kjøp Kents bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.