Tysklands øverste domstol gir innenriksetteretning mandat til overvåkning av Alternativ for Tyskland (AfD), og henger ut partiet som «ytre høyre» med «personer som viser forakt for det tyske systemet».

Mandatet kommer etter en rettslig klage mot etterretningstjenesten BfVs planer om overvåkning ble avvist av domstolen.

Sjef for Tysklands innenriksetterretning, Thomas Haldenwang, sier det er riktig at landet forsvarer seg mot personer på ytre høyre fløy «som viser forakt for det tyske systemet».

Uttalelsen fra Thomas Haldenwang kommer dagen etter at landets øverste domstol ga klarsignal got overvåking av ytre høyre-partiet Alternativ for Tyskland (AfD). Domstolen avviste en klage fra det sterkt innvandringskritiske partiet og mener AfDs aktiviteter er såpass mistenkelige at overvåking er akseptabelt.

– Ettersom alle som jobber i det offentliges tjeneste bør være forpliktet til å holde grunnloven i hevd, bør man definitivt være kritisk til medlemskap eller støtte til AfD, sier han i et intervju med kringkasteren ZDF. Han sier han kan se for seg en situasjon med individuelle vurderinger for å se om enkeltpersoner kan fortsette å jobbe i offentlig sektor.

Tirsdagens kjennelse gir myndigheten mandat til å overvåke AfDs kommunikasjon på visse betingelser, samt bruke andre metoder, inkludert undercoveragenter.

– Staten må kunne forsvare seg og reagere mot dette partiet. det står for rasisme, ekskludering av minoriteter og en forakt for hele systemet vårt, sier Haldenwang. (NTB)

Christine Anderson, medlem av AfD og medlem av Europaparlamentet, har tidligere fortalt Document at partiet var blitt forsøk overvåket etter påstander om at partiet ikke forholder seg til den tyske grunnloven. Anderson avviste denne påstanden og sa at AfD nærmest er det eneste partiet som faktisk jobber for Tyskland og forholder seg til den tyske grunnloven.

Se intervjuet med Christine Anderson her:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.