NTB har et stykke om at Ukraina vinner informasjonskrigen. Det er kanskje ikke så rart når de har støtte fra vestlige selskaper innen informasjonsteknologi og etterretning. Denne soft power kan vise seg utslagsgivende for Ukrainas evne til å kjempe mot en nominelt sterkere fiende.

Nå er enda en general drept sammen med et antall andre offiserer. Det heter at russernes kommunikasjonslinjer ikke virker. At sambandet til soldatene ikke virker er én ting, men at en general ikke kan kommunisere trygt, høres usannsynlig ut. Forklaringen kan være at sambandet avlyttes eller er hacket.

Det gjør det mulig for ukrainerne å gå etter ledelsen.

På morgenkvisten kan NRK fortelle at Putin skal sette inn grupper tilhørende Ramzan Kadyrov og Wagner-miltsen. Dette er fribyttere, dogs of war som er kjent for krigsforbrytelser.

Målet er å spre skrekk. Men Putins PR synker.

Tusenvis av russiske soldater skal være drept, og de pårørende i Russland hører ingenting. Ikke får de tak i sønnene, og ledelsen er taus.

Da oppretter Ukraina en telefon for savnede, og de russiske pårørende ringer dit. Samtalene tas opp og kringkastes. Dårligere PR kan ikke Putin få.

Det demoraliserer hjemmefronten.

Russiske familier ringer nå en ukrainsk krisetelefon i desperat leting etter soldater de ikke får kontakt med.

De russiske soldatene i Ukraina har få, om noen, muligheter til å kommunisere med familiene hjemme, og mange er også drept under invasjonen. Hvor mange dette gjelder, vet ingen. Ifølge Kreml dreier det seg om noen hundre, ifølge ukrainske myndigheter om over 11.000.

Krisetelefonen «Kom hjem fra Ukraina i live» er opprettet av det ukrainske innenriksdepartementet, som innrømmer at det ikke bare er snakk om et humanitært initiativ, men også et propagandaredskap.

Opptak fra noen av samtalene har de delt med CNN, som forteller om desperate samtaler der foreldre, ektefeller, søsken og andre ber om hjelp til å få livstegn fra sine kjære.

– Kan dere finne ut om en person er i live? spør enkelte med skjelvende stemme.

– Har dere informasjon om mannen min? spør andre. (NTB)

Kjøp «Politisk kitsch» av Alexander Grau her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.