Sivile risikerer livet når de prøver å krysse en bro inn til Kyiv i små grupper. Veien vurderes som utrygg, men mange tar likevel sjansen.

Fra flere hold kommer det øyenvitneskildringer om døde mennesker som ligger langs veien.

Familier og andre små grupper fra byen Irpin må bære med seg alt av bagasje når de til fots tar seg over den ødelagte broen på vei til hovedstaden. Av og til får de hjelp av ukrainske soldater, men flyktningene er ellers ubeskyttet og risikerer å bli utsatt for russisk ild.

– Familie drept i granatangrep

Søndag morgen kunngjorde regionens guvernør at veiene ut av Irpin, som ligger noen mil utenfor Kyiv, er utrygge og derfor stengt. Likevel slutter ikke folk å ta seg over broen og langs den ubeskyttede veien som leder opp til den.

En familie med to barn krysset broen søndag, men ble truffet av russiske granater på Kyiv-siden. Alle ble drept, rapporterer The New York Times, som var på stedet og filmet hendelsen.

– I dag var jeg vitne til at russiske soldater bevist siktet på sivile på flukt fra Irpin. Minst tre familiemedlemmer av fire ble drept foran meg, tvitret fotograf Lynsey Addario, som har lagt ut bilder av de drepte.

Russlands president Vladimir Putin har gjentatte ganger uttalt at hans styrker ikke retter angrep mot sivile.

Vitner forteller om drepte i Mariupol

En familie som har forlatt havnebyen Mariupol, forteller at de har vært en uke uten varme, strøm og med svært lite mat og vann, melder nyhetsbyrået AFP. Byen har vært under luftangrep.

– På veien så vi lik overalt. Russere og ukrainere. Vi så at folk hadde blitt gravlagt i kjellere, sier familien.

Ifølge FNs høykommissær for flyktninger har over 1,5 millioner mennesker flyktet fra Ukraina så langt. Mer enn halvparten har tatt seg over grensen til Polen. Det er også mange flyktninger internt i Ukraina.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.