Professor i folkerett ved Universitetet i Oslo (UiO) , Geir Ulfstein, sier til Klassekampen at Russland kan komme til å anse det norske flyforbudet over Svalbard for et brudd på Svalbardtraktaten.

– Svalbardtraktaten er skrevet for 100 år siden. Det står ikke noe der om luftfart. Derfor kan Norge ha sitt på det tørre. På den andre siden heter det at alle skal ha lik adgang til Svalbard. Man kan ikke umuliggjøre russisk adgang til Svalbard. Løsningen kan kanskje være at russere må reise i transitt om Norge, sier han.

Norge innførte tirsdag egne regler for russiske flygninger over Svalbard.

Luftfartstilsynet melder at det nå ikke er ikke tillatt for russiske fly å fly til, fra eller over Svalbard, samt norsk sjøterritorium fra grunnlinjene og ut til tolv nautiske mil.

Luftfartstilsynet opplyser at de kan gi dispensasjon fra flyforbudet, for eksempel for humanitære flyginger og selvsagt nødlandinger, og at lokale flyginger til det russiske gruvesamfunnet i Barentsburg har fått unntak fra forbudet. (NTB)

Svalbardtraktaten ble underskrevet i Paris 9. februar 1920, men trådte ikke i kraft før i 1925. Den slo fast Norges suverenitet på Svalbard og Bjørnøya, dvs. at norske lover og regler skulle gjelde for området. Men borgere fra alle de 44 landene som har underskrevet traktaten nå, kan bosette seg der og drive næringsvirksomhet, jakt og fiske i området. Norge forplikter seg til å likebehandle borgerne fra alle medlemslandene. I tillegg er Svalbard definert som demilitarisert område.

Norge utvider flyforbudet (Klassekampen – betalingsmur)

Les også:

Norsk suverenitet på Svalbard: «Norges arktiske smykke» utfordres

Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

 

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.