Lovforslaget om at Tyrkia skal signere Svalbardtraktaten, ble signert av president Recep Tayyip Erdogan i sommer, skriver NRK.

«Tyrkiske borgere vil dermed få rettigheter til å leve, bo, jakte og fiske på Svalbard og i havområdene rundt, et område bare 1000 kilometer fra Nordpolen», sto det i den tyrkiske regjeringens offisielle uttalelse.

Svalbardtraktaten gir Norge herredømme over Svalbard, men innebærer samtidig at alle land som har signert skal behandles likt. Så langt har 44 land underskrevet traktaten.

Seniorforsker ved Fridtjof Nansens Institutt Andreas Østhagen ser dette som et tegn på stormaktsambisjoner.

– Dette handler om symbol- og stormaktspolitikk, sier Østhagen.

Han påpeker også at tyrkiske politikere har diskutert hva slags ressurser som kan være tilgjengelige i nord, og snakket om shipping.

Ingegjerd Schou (H) i utenriks- og forsvarskomiteen har bedt regjeringen redegjøre for de tyrkiske interessene i Arktis. Utenriksdepartementet har ikke ønsket å kommentere den tyrkiske interessen før de har svart Stortinget mandag.

Kjøp billetter til møtet her!

 

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.