Borgarting lagmannsrett stadfestet en tingrettsdom fra ifjor der det latviske rederiet Sia North Star Ltd ble dømt for ulovlig fangst av snekrabbe. 

Rederiet mener den norske rettsanvendelsen er i strid med likebehandlingsprinsippet i Svalbardtraktaten, og har gått til sivil sak mot Fiskeridepartementet.

Tvisten er i praksis en internasjonal prinsippstrid om rettighetene til havområdene i nord. Rederiet hevder at å nekte fangsting av snekrabbe diskriminerer utenlandske fartøy, ettersom Svalbardtraktaten etter deres syn gjelder på hele sokkelen, og ikke bare innenfor 12-milsgrensen.

Dette er et syn Norge konsekvent har avvist. For staten har saken høy prioritet fordi en slik forståelse ville kunne åpne for at andre land starter leting etter olje, gass og mineraler i området. 

– Vi er svært godt fornøyd med lagmannsrettens dom. Den gir solid støtte til norske myndigheters etablerte syn på Svalbardtraktatens geografiske rekkevidde, sier advokat Marius Emberland hos Regjeringsadvokaten til Rett24.

Saken ender etter alt å dømme i Høyesterett.

Les også:

Norsk suverenitet på Svalbard: «Norges arktiske smykke» utfordres

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.