Sverige vil betale ut nesten 400 millioner svenske kroner i bistand til Russland. Formålet er å «styrke forholdet mellom Sverige og Russland» og bistanden vil fortsette til tross for krigen i Ukraina.

Totalt vil Sverige fortsette å betale totalt 389 millioner svenske kroner i planlagt bistand til Russland frem til 2024. Bistanden er knyttet til ulike prosjekter i landet som er finansiert gjennom Sida og Svenska Institutet.

Pengene skal ifølge regjeringens strategi gå til å styrke forholdet mellom Sverige og Russland og fremme demokrati og menneskerettigheter.

– I nuläget har vi inte fått några signaler från UD om att vi ska ställa in några utbetalningar. Generellt anpassar vi vårt arbete utifrån utvecklingen hela tiden, sier Joanna Kurosz, koordinator for Russland i Sida, til Dagens Nyheter.

Ifølge Agnes Cornell, førsteamanuensis i statsvitenskap ved Gøteborgs universitet, er det imidlertid en risiko for at støtten gis til organisasjoner som er avhengige av det russiske regimet.

Sida har også besluttet å gi ytterligere 30 millioner svenske kroner til støtte for Ukraina. Pengene skal betales til FNs kontor for koordinering av humanitær innsats (OCHA) og gå til å gi mennesker i krise, og sørge for tilgang til mat, helsehjelp, rent vann og beskyttelse.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.