Flere naboer til Tysvær vindpark på Haugalandet kan nå få sove noen netter uten å bli syke av støyen fra vindparken som ble satt i drift i desember 2021. NVE har vedtatt at fem av i alt 11 turbiner skal nattestenges fra kl 19 til 07,  inntil videre.

– Støyen fra disse turbinene er ikke som forventet, og regnes som et avvik fra konsesjonen som er gitt. Tysvær Vindpark har i lengre tid jobbet med å fjerne støyproblemene som oppstår ved enkelte av turbinene. Det er foreløpig ikke verifisert at problemene er fjernet, og NVE pålegger derfor stans av turbinene om natten av hensyn til naboer. Samtidig er det nødvendig å fortsette feilsøking for å kunne løse problemet, sier seksjonssjef for miljøtilsynet i NVE, Anne Johanne Kråkenes. (NVE)

I ukene etter oppstart har flere av naboene klaget på søvn- og helseproblemer, skriver NRK.

– Vi har valgt å bo her i Hervik på grunn av helsen min, men mandag måtte jeg ringe 113 og bli kjørt med ambulanse til sjukehuset i Haugesund.

Lillian Soma Øvregård ble værende i to døgn på sjukehuset, derav ett døgn på hjerteovervåkningen. Om innleggelsen skyldes et migreneanfall, et lite slag eller stress, har ikke legene funnet ut av.

Lillian Soma Øvregård er ikke det eneste som sliter.

En rekke naboer til Tysvær vindpark, både i Hervik og andre nærliggende bygder, forteller om alvorlige helseplager og mangel på nattesøvn som følge av høy støy fra vindturbinene. (NRK)

På motstandernes Facebook-gruppe, feires seieren i dag.

Dette er så flott. At vi klarer å oppnå noe slikt, på så kort tid… fantastisk.
En klapp til alle som har stått på, natt og dag i måned etter måned 👏👏👏 Respekt 🙏
Dette er bare begynnelsen, nå setter vi inn ett nytt gir, og virkeligen biter oss fast i leggen på utbytterene. (Facebook)

Samtidig varsler de fortsatt kamp.

Dette er noe de må ta med seg, når de varsler storstilt utbygging av ny vindkraft, under påskudd av at «strømprisene er høye» og «vi trenger mer kraft». Tysvær vindkraftverk er 0,16 TWh i forventet årsproduksjon. Med fem turbiner av om natten og redusert produksjon kommer det gjerne ned i 0,13-0,14 TWh.
Uansett drukner det helt i de 17,5 TWh vi eksporterte i fjor. Tysværs effekt på 47,3 MW forsvinner i Englandskabelen på 1400 MW, selv når de produserer maksimalt. Og i tillegg har regionen også kabler til Nederland, Tyskland og Danmark på til sammen 5200 MW.
For 47 MW effekt og 0,16 TWh årsproduksjon ofres innbyggernes helse. (Facebook)

Tysvær Vindpark AS er i henhold til Proff.no heleid av Nordic Renewable Power AB, hvis eierskap er uklart. På selskapets nettsider refereres det til Green Investment Group (GIG), som igjen fremstår som et datterselskap av Macquarie Group. Denne gruppen, også omtalt som bank, er verdens største manager av infrastruktur-prosjekter. Så sent som 3. februar tegnet Green Invest Group en avtale med Agder Energi om utbygging av havvind på Utsira Nord-feltet i Nordsjøen.

Utsira Nord (1,5 gw) er et av to områder den norske regjeringen har åpnet for lisensiering av søknader om offshore vindutvikling. Med dypt farvann, nærhet til industrielle energibrukere, og sterke vindforhold, er Utsira Nord-området egnet for flytende vindutvikling. Gjennom partnerskapet har GIG og Agder Energi som mål å hjelpe den norske regjeringen til å oppnå sine mål om nullutslipp innen 2050, fremme vekst i norsk offshores vindforsyningskjede, drive innovasjon i norske energimarkeder, og støtte høyt kvalifiserte lokale jobbmuligheter. (GIG)

Blir sjuk av støyen fra vindturbinene (NRK)

Agder Energi and Green Investment Group team up for Norwegian floating offshore wind opportunity

Les også:

Vattenfall vil ha pengene våre for å satse på havvind

 

 

Kjøp Kents bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.