Siden 2017, har nesten 300 hvaler skyllet på land langs østkysten av USA, fra delstaten Maine i nord til Florida i sør. Forfatter og miljøvernaktivist Michael Schellenberger hevder at Facebook beskytter Biden-administrasjonen og sensurerer innlegg som knytter økningen i hvaldødsfall til vindparker.

Arnt Jensvoll skrev om dette på Document i februar:

– Mye død hval skylles på land i New York etter at havvind-utbyggingen kom i gang.

Daily Mail skriver om saken.

Denne uke publiserte Schellenberger fakta på Facebook om 300 hvaler som har skyllet på land siden 2017, og ble umiddelbart straffet med en advarsel fra Facebookpolitiet:

– Manglende kontekst, den samme informasjonen ble sjekket i et annet innlegg av uavhengige faktasjekkere.

Schellenberger spurte hvorfor FB sensurerer fakta og sprer desinformasjon. Han sa at dette er nå den største miljøskandalen i verden og at regjeringen lyver og nå har vi beviset.

FB lenket også til en artikkel av Facebook-partner Factcheck.org som insisterte på at det ikke er noen grunn til å tro at vindparker har skylden. Eksperter sier at det er flere faktorer som kan øke risikoen for disse farene, blant annet klimaendringer:

– For det første fører klimaendringer til at havet blir varmere og det endrer fordelingen av byttedyr som marine arter er avhengige av.

– For one, climate change is warming oceans and changing the distribution of prey that marine species depend on.

Tjenestepersoner innrømmer at det har vært uvanlig mange hvaldødsfall de siste seks årene, men har insistert på at nye vindparker ikke er ansvarlig.

Kontroversen begynte dager etter at Facebook-sjef Mark Zuckerberg ble truet med å ha vist forakt for Kongressen, skriver Daily Mail. Noen av påstandene var at Facebook fjernet innlegg etter direksjon fra Bidens hvite hus:

– The controversy blew up days after Facebook CEO Mark Zuckerberg was threatened with contempt of Congress amid claims the social media firm removed posts at the direction of the Biden White House.

Byggingen er i gang av to nye vindparker utenfor delstatene Rhode Island og Massachusetts etter at Det hvite hus lovet å distribuere 30 gigawatt havvind innen 2030, nok til å drive 10 millioner hjem.

Biden må ha snakket med den norske regjeringen for det er akkurat det samme mål de har, bare at de lover om lag 30 gigawatt havvind innen 2040, ikke 2030.

To vindparker eksisterer allerede utenfor Rhode Island og Virginia Beach, forteller Daily Mail, til tross for opposisjon og raseri fra miljøgrupper og kommersielle fiskere.

I delstaten Virginia er det planlagt vindparker verdt 10 milliarder dollar som vil inneholde mer enn 175 vindturbiner innen 2026.

I januar ba miljøgruppen Clean Ocean Action president Joe Biden om å stanse vindpark prosjektene, og sa at det var bevis på at hvaldøden var relatert til disse:

– Vi har gått for langt, for fort, sa administrerende direktør i Clean Ocean Action, Cindy Zipf og sa at nesten 9000 kvadratkilometer har blitt allokert til havvind og kabler som strekker seg over 16000 kilometer.

– We’ve gone too far, too fast, Clean Ocean Action executive director Cindy Zipf said.

– Over 2.2 million acres is being allocated to offshore wind and 10,000 miles of cables.

Til sammenligning er størrelsen på delstaten Delaware litt over 1,5 millioner acres og Rhode Island, som er den minste staten, er 988,832 acres.

Tallene ovenfor er regnet ut på nett og forhåpentligvis stemmer de.

Convert 2,200,000 Acres to Square Kilometers
2,200,000 Acres (ac) is 8,903.08 Square Kilometers (km²)

Ifølge Universitet i Bergen trenger Norge ca. 5100 kvadratkilometer for å få plass til alle turbinene og årlig produsere like mye elektrisk energi som det norske vannkraftsystemet.

Miljøgruppen Clean Ocean Access sier at tallet på dødsfall av hvaler er alarmerende og uten sidestykke i det siste halve århundret:

– Den eneste unike faktoren fra tidligere år er det overdrevne omfanget av offshore vindkraftverk i regionen.

– The only unique factor from previous years is the excessive scope, scale, and magnitude of offshore wind powerplant activity in the region.

Den siste døde hvalen skyllet i land på Takanassee Beach i New Jersey lørdag, og dette året er på vei til å slå alle rekorder.

I de siste 20 årene har Mark Zuckerberg sagt at Facebook er den digitale ekvivalenten til et bytorg, og forpliktet til faktasjekking og å beskytte det naturlige miljøet, sa Schellenberger:

– Facebook vet at «faktasjekkene» bare er deres «mening».

– Dermed er det desinformasjon å merke FactCheck.org, som i dette tilfellet bare gjentar desinformasjon fra amerikanske myndigheter, som en «faktasjekker.»

‘Facebook knows its “fact checks” are just their “opinion”.

‘Thus, labeling FactCheck.org, which in this case is simply repeating US government misinformation, as a “fact-checker” is disinformation.’

Donald Trump og Joe Biden diskuterer vindkraft under en debatt i 2020.

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok eller som e-bok!

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Kjøp Paul Grøtvedts bok!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.