I august avslørte Göteborgs-Posten (GP) at det råder en omfattende taushetsskultur blant de ansatte i byens administrasjon. Det er en utbredt uvilje blant medarbeidere mot å anmelde saker de har blitt utsatt for eller vært vitne til.

”Denna skräckläsning, som kommunen bekräftar, vittnar om att kommunanställda ofta både är rädda för repressalier från sina chefer och från de kriminella”, skrev terrorforskeren Magnus Ranstorp i SvD i slutten av januar.

”Vi behöver en öppen debatt om varför verkligheten har skönmålats eller rentav förnekats under decennier”.

Document omtalte situasjonen i Göteborg i høst.

I august kom rapporten Finns det en tystnadskultur i Göteborgs stad?, og mandag kom en utfyllende rapport fra bydelskontoret. Begge rapportene slår fast at det er en omfattende taushetskultur i Göteborgs administrasjoner og selskaper. Tjenestemenn og sjefer unngår å utføre sine oppdrag av frykt for kriminelle gjenger – eller de har selv tilknytning til gjengene.

Bydelskontoret skriver for eksempel at det er ansatte som absolutt ikke «vil snakke om saker som gjengkriminalitet, voldelig ekstremisme og æreskontekster», og det opplyses også at det er ansatte som «ikke deler byens verdier angående æresspørsmål». I klartekst betyr det at kommunen har ansatte som selv støtter fenomener som islamisme, kvinneundertrykkelse, barnemishandling og tvangsekteskap – og som derfor ikke griper inn mot dem, selv om de er ansatt for å gjøre nettopp dét.

Hvor infiltrert er Sverige?

Situasjonen er uendret

Ranstorp hevder nå at situasjonen er uendret. Det har vært mye prat, men lite handling innenfor veggene hos bystyret i Göteborg.

”Mer bländverk om kartläggning men inga omplaceringar eller avskedade chefer. Anonyma källor inom Göteborgs stad vittnar om att larmrapporter begravs och glöms bort, att chefer skyddar systemet till varje pris samt att tystnadskulturen är bedövande”.

Christina Eide er direktør for utvikling i Göteborg, og bekrefter inntrykket til Ranstorp.

– Göteborgs stad ser allvarligt på frågan och tystnadskultur innebär ett hot mot grundläggande samhällsfunktioner som tillit, trygghet, demokrati och mänskliga rättigheter, sier hun i en epost til Världen idag.

Eide sier at byens myndigheter jobber for å forbedre situasjonen.

– Inom stadens förvaltningar, bolag och centralt från stadsledningskontoret pågår arbete för att motverka en organisationskultur som präglas av individuell tystnad och tystnadskultur. Befintliga åtgärder behöver förstärkas och kommuniceras samt att ytterligare åtgärder behöver vidtas och samordnas.

En ny lov om varslere skal styrke varsleres rett til å holde sin identitet hemmelig. Dette er et skritt i riktig retning, men mer må gjøres, mener Ranstorp.

”Likt Göteborg bör alla kommuner med utsatta områden tillsätta en extern utredare för att gå till botten med rådande tystnadskultur. Det bör öppet debatteras varför verkligheten har skönmålats eller rentav förnekats under decennier. Därefter behövs verklig handlingskraft”.

Forskare: Tystnadskultur fortsatt problem i Göteborg

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.