FHI-topp Frode Forland sier at koronatiltakene kanskje er en større belastning enn sykdommen selv. Det er rom for å gradvis lette på tiltakene, mener fagdirektøren.

– Nå ser vi kanskje at tiltakene gir større belastning enn sykdommen i seg selv. Derfor skriver vi og vurderer dette fortløpende til regjeringen for å justere ting, opplyser Forland til VG.

Skjenkestopp og karantene er tiltak som allerede har blitt lettet på. Forland mener situasjonen er under kontroll. Flere lettelser kan være på vei.

 For selv om smitten fortsetter å øke, er FHI betrygget fordi innleggelsestallene ikke ser ut til å følge etter i særlig grad. Det har andre land, som Storbritannia og Sør-Afrika, sett en god stund.

Det forventes at Danmark avskaffer alle innskrenkninger fra 31. januar, og åpner opp for fullt.

Tiltakene er en betydelig byrde, mener Forland.

– Tiltakene påfører fortsatt betydelige byrder både på samfunnet, økonomien og den enkelte. Og ikke minst barn og unge som er borte fra skole og aktiviteter, vi ser økende henvisningsrate til barne- og ungdomspsykiatri.

Omikron smitter mye, men smittetall og innleggelser følger ikke lenger hverandre. Nå vil Forland se an utviklingen de neste ukene.

– Jeg tenker vi kommer til å trenge noen uker for å vite at dette håndterer vi, men signalene fra andre land er veldig positive.

FHI: − Nå ser vi kanskje at tiltakene gir større belastning enn sykdommen i seg selv 

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.