EU vil ikke gi slipp på den politiske makten koronapassene medfører. Nå foreslår EU-kommisjonen at korona­sertifikatene skal beholdes helt frem til juni 2023.

Det felles koronasertifikatet har vært i bruk i forbindelse med grensepasseringer innad i EU, slik at alle unionens borgere enkelt kan vise at de er fullvaksinert, nylig har testet seg eller nylig har hatt covid-19. Også Norge er omfattet av dette sertifikatet.

I utgangspunktet utløper forskriften i juni i år. Nå foreslår EU-kommisjonen å forlenge sertifikatet til 30. juni 2023.

– På dette tidspunktet er det ikke mulig å forutsi virkningene av en mulig økning i smittetallene i andre halvdel av 2022, eller framveksten av nye varianter. Å forlenge forskriften vil sikre at reisende fortsatt kan bruke EUs digitale koronasertifikat når de reiser innad i EU, heter det i en pressemelding. (NTB)

Både Danmark og Sverige har opphevet alle koronatiltak. Norge tviholder foreløpig på meteren og de forhatte munnbindene, men man merker at stadig flere nordmenn har fått nok og velger å ignorere regjeringens krav og oppfordringer.

Selv var jeg en tur på byen i går, og det var full fest på nattklubbene og barene i Stavanger sentrum. Restaurantene er fullbooket, og livet nærmer seg en viss normalitet.

To år har gått, den ene skandalen har avløst den andre. Regjeringen har mistet store deler av tilliten etter valget, særlig på grunn av de høye strømprisene. Men også Taliban-besøket var en stygg ripe i lakken.

Misnøyen smitter over på innstillingen til koronatiltakene. Slitasjen i befolkningen er merkbar, og regjeringen stuper på meningsmålingene.

Men EU har ikke fått nok. Italia gjeninnførte nylig påbud om bruk av munnbind utendørs. Østerrike har innført obligatoriske vaksiner. De som ikke etterkommer kravet, blir bøtelagt og nektet adgang til det normale liv.

Enkelte snakker om å kriminalisere dem som ikke er vaksinert. Tyskland lar seg inspirere av nabolandet, og vurderer også innføring av vaksinetvang.

Og EU vil beholde grepet om makten over de europeiske individene. Maktkåte EU-politikere gir ikke fra seg nyvunnet makt uten kamp.

I tillegg foreslår kommisjonen at også hurtigtester som holder høy kvalitet og analyseres på laboratorier, skal kunne godkjennes i sertifikatet, samt at sertifikatet skal kunne vise hvor mange doser man har fått i hele EU, ikke bare i medlemslandet der man opprinnelig fikk sertifikatet.

Spania varslet nylig at de nå krever at alle over 12 år må være dobbeltvaksinerte for å slippe inn i landet.

Nøkkelordet er kontroll. Vi skal overvåkes, ydmykes, testes, plages. Vi må for all del ikke tro at frihet er noe vi har. Frihet skal være noe vi blir tildelt av våre myndigheter, i små doser, hvis vi bare gjør som de sier.

Dette vil trolig virke kontraproduktivt. Hvis vaksinen er så fantastisk, hvorfor må vi da tvinges til å ta den? Hvorfor skal unge mennesker ta en vaksine som for dem trolig utgjør en like stor risiko som sykdommen selv?

Omikron har vært en game changer. Eksperter som vaksineforsker Gunnveig Grødeland sammenligner omikron med en forkjølelse. Covid-19 er nå en minimal trussel, på linje med mange andre virus vi har lært oss å leve med.

Fagdirektør Frode Forland i FHI stiller åpent spørsmål om ikke nedstengningene har vært en større belastning enn selve sykdommen.

FHI-topp innrømmer at tiltakene kan ha vært en større belastning enn sykdommen

En stat som ikke viser befolkningen tillit, kan ikke forvente at befolkningen har tillit til staten. Tillit må være gjensidig!

Det er på tide at europeiske politikere gir slipp på den makten de urettmessig har tilegnet seg. Men det vil de neppe gjøre uten kamp.

Den kampen bør spilles på begge banehalvdelene.

Skaff antistoffer mot woke: Kjøp Roger Scrutons bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.