Psykiater Randi Rosenqvist sier hun aldri har tenkt på Breivik som schizofren, men at han lider av en ondartet type narsissistisk personlighetsforstyrrelse. Hun sier også at han skårer som sannsynlig psykopat.

Dagens andre vitne, psykiater Randi Rosenqvist, sier fra vitneboksen at hun har benyttet en sjekkliste med 12 variabler og at Breivik skårer som sannsynlig psykopat.

Breivik ser tilsynelatende mer brydd ut og rister flere ganger på hodet underveis i vitnemålet, en endring fra starten av hennes vitnemål, hvor han smilte da hun avkreftet at han er psykisk syk.

– Jeg deler de første sakkyndiges oppfatning om at han har en del forstillinger som ikke er normale, men jeg oppfatter ikke dem som psykotiske vrangforestillinger, sier hun.

Hun sa innledningsvis at hun mener han har hatt samme diagnose hele veien og at risikoen for fremtidige voldshandlinger ikke er endret. Hun sier også at Breivik kan ha trekk av Asperger, at han har dyssosial narsissistisk personlighetsforstyrrelse, ondartet, og at han er selvopptatt og selvforherligende.

Breivik rister på hodet til alle de av hennes påstander som han er uenig i.

–  Han blir veldig krenket dersom man sier det er noe psykisk i veien med ham, sier Rosenqvist.

Hun mener også at man ikke kan stole på ham.

– Han er ikke konsistent i det han sier, sier hun, og legger til:

– Og derfor kan man ikke stole på ham.

Når Rosenqvist forteller om en samtale med Breivik vedrørende løgnene han fortalte ofrene på Utøya, som han forsvarte med at «det er slik en terrorist gjør», rekker han opp hånden, men får ikke ordet.

– Det er tungt å føre en diskusjon med ham, så jeg syns personalet i Skien har vært flinke. Han er anstrengende å forholde seg til.

 

Kjøp Kents bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.