Psykiater Randi Rosenqvist sier jo mye fornuftig i sitt vitnesbyrd i saken der Anders Behring Breivik begjærer seg prøveløslatt. Hun konstaterer at soningsforholdene ikke er egnet til å trekke ham i retning av normaliteten, og hadde anbefalt ham å lese romaner for å bli bedre kjent med menneskelivet – noe han foraktelig hadde avvist.

Ikke fullt så fornuftig lyder hun idet hun antyder noe i nærheten av et dogme i Over-Norges forestillingsunivers, nemlig at Donald Trump skal være en farlig galning.

I en NTB-melding som gikk ut før retten tok lunsjpause, kunne man lese om Breivik at han etter Rosenqvists oppfatning

«tror, i likhet med visse amerikanske politikere, at når han har sagt en ting mange nok ganger, så blir det sant».

Det er ingen grunn til å lure på hvem et norsk publikum får assosiasjoner til etter nyhetsdekningen av amerikansk politikk siden 2016.

Noen har kanskje tenkt at dette ikke var så smart å si, for etter lunsjpausen er det sendt ut en oppdatering av den opprinnelige NTB-meldingen hvor passusen «i likhet med visse amerikanske politikere» er fjernet. Ikke desto mindre kan den i skrivende stund leses hos Bergens Tidende.

Velkommen til norsk samfunnsklima anno 2022.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.