Tavle

Vanlige mennesker tror ikke de forstår seg på økonomi. Men man kommer langt med sunn fornuft. I det minste kan man stille de riktige spørsmålene.

Når ble det et problem at amerikanske lønninger steg, hvis de har stått stille i tyve år? NTB skriver som om det er et problem at lønningene har steget? Hvorfor har man ikke en tilsvarende innfallsvinkel på det norske lønnsoppgjøret?

Usikkerhet rundt renter og inflasjon i USA får hovedskylden for børsfallet. Rentene på tiårige amerikanske statsobligasjoner har i det siste steget kraftig, og nye tall viser at den økonomiske oppgangen i USA har løftet lønningene.

Dette kan øke inflasjonen og tvinge USAs sentralbank til å heve rentene raskere enn antatt – noe som vanligvis er negativt for aksjemarkedene.

Ventet korreksjon

– Jeg er egentlig overrasket over at det ikke har skjedd tidligere, sier DNB Markets meglersjef Thomas Breivik til DN.no.

– På kort sikt er dette en korreksjon etter at renten har steget i USA som følge av makrotall som tyder på at inflasjonen nå kommer, sier han i en kommentar til børsfallet.

– Og så fort markedet tror at den kommer, så stiger renten, og det er kjernen for uroen i aksjemarkedet, sier Breivik.

Renten har vært holdt kunstig lav for å holde etterspørselen oppe. Når renten stiger er det et tegn på at økonomien går bedre.

Ledigheten i USA er nede i 4 prosent. Det er så lavt at arbeidsgivere må betale mer for å få folk. Dette er sunnhetstegn.

En viss inflasjon må det være. At prisene ikke stiger er ikke noe sunnhetstegn.

La oss minne om hvordan Obama løste de økonomiske problemene etter 2008: Ved å trykke penger. Det ble kalt quantitive easing. Men Obama fikk ingen negativ presse.

Han økte også statsgjelden med like mye som alle andre foregående presidenter til sammen. Heller ingen negativ presse.

Nå spår analytikere dommedag, til tross for at futures i USA peker oppover. Den danske Berlingske business sier det var datahandel som løp løpsk mandag.

Alle toneangivende amerikanske aktieindeks har kurs mod stigninger. Eksperter vurderer, at nedturen skyldes såkaldt algoritmehandel.

Stigningen på Wall Street har vært fenomenal og korreksjoner ned kan forventes ved gevinstsikring. Men noe sammenbrudd er det ikke tegn til.

Det er etterrasjonaliseringer.

Kjøp Sir Roger Scrutons bok fra Document Forlag her!