Under Anders Behring Breiviks vitnemål onsdag morgen fortalte han at han i protest mot manglende sosial kontakt malte et «nazikors» med egen avføring.

Uttalelsen kommer når Breiviks forsvarer spør ham ut om hvordan han har blitt behandlet i kriminalomsorgen. Å male et «nazikors» med egen avføring var hans måte å protestere ikke-voldelig på, ifølge ham selv.

Det er ikke den eneste protesten Breivik har prøvd på. I 2014 truet han med sultestreik dersom kriminalomsorgen ikke innfridde en rekke framsatte krav for bedre soningsforhold.

I 2018 sultestreiket han.

Psykiater Randi Rosenqvist forteller i sitt vitnemål at Breivik også har skreket i protest. Han skal da ha skreket «sieg heil» gjentatte ganger.

– For å kunne overleve, mennesker er sosiale vesen, det er ikke mulig å overleve uten menneskelige relasjoner. Jeg sliter veldig med å overleve på grunn av det, sa Breivik fra vitneboksen onsdag morgen.

Breiviks fremtoning mot forsvareren var mild og rund.

– Det er et helt ekstremt regime. Jeg blir behandlet som et dyr hver eneste dag. Det er enorme ydmykelser hver eneste dag. Jeg har blitt knust til atomer de ti siste årene, sa han videre.

Storrvik spurte om Breivik har fått sjanse til å vise tillit.

– Nei, hvorfor kan jeg ikke få en sjanse? Jeg har aldri vært voldelig, sa han og skjøt inn: utenom, eller hatt intensjon om det.

– Jeg forstår at de ønsker at jeg skal lide mest mulig. Jeg ønsker å fortsette livet mitt.

 

Saken er oppdatert 14.30

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.