Khalid Skah under en protest utenfor Norges ambassaden i Marokko, etter at hans to barn ble ført tilbake til Norge i juli 2009. Foto: LUKASZ CINAL / EPA / NTB

Den tidligere norsk-marokkanske friidrettsstjernen Khalid Skah er tiltalt for vold og trusler mot sin norske ekskone og deres to barn. Nå er to av forholdene henlagt, i det som fremstår som en svært dramatisk sak.

Det er NTB som melder om saken, og siterer politiinspektør Eirik Skøyeneie ved Sentrum politistasjon:

– Jeg kan bekrefte at Oslo statsadvokatembeter har henlagt to forhold mot Khalid Skah og trukket tilbake den internasjonale etterlysningen av ham, sier politiinspektør Eirik Skøyeneie ved Sentrum politistasjon i Oslo til VG.

I 2009 ble den norsk-marokkanske tidligere friidrettsutøveren Khalid Skah tiltalt for trusler og vold mot sin norske ekskone og deres to barn, samt forsøk på utpressing av ekskona. I tillegg ble han tiltalt for forsøk på omsorgsunndragelse av sin og ekskonas barn.

Det er familievolden og forsøket på utpressing som nå er henlagt. Grunnen er at den nye straffeloven i Norge reduserer antall tilfeller der norsk straffelov kan brukes for straffbare handlinger som norske statsborgere begår i utlandet, sammenlignet med den gamle straffeloven.

Skah nekter straffskyld for alle forholdene han er tiltalt for, også de henlagte.

Samtidig har norske myndigheter trukket tilbake den internasjonale etterlysningen av Skah fordi en eventuell pågripelse og utlevering trolig vil føre til oversoning hvis han blir domfelt.

Khalid Skah oppholder seg i Marokko, der han nyter status som idrettshelt. Han vil ifølge VG kunne bli pågrepet om han kommer til Norge:

Påtalemyndigheten har imidlertid bestemt at en nasjonal etterlysning av norskmarokkaneren opprettholdes. Det betyr at han risikerer å bli pågrepet og avhørt av norsk politi om den gjenstående tiltaleposten om han returnerer til Norge, skriver VG.

Skah har fått hjelp av Mullah Krekars mangeårige advokat Brynjar Meling i saken:

– Han er svært lettet over at norske myndigheter har innsett at de ikke har noen sak mot ham, og at de mest alvorlige anklagene er henlagt. Han er samtidig frustrert over at det har tatt så lang tid. Han har fått ødelagt mye av sitt liv og karriere som trener, siden han ikke kunne reise fritt, sier Skahs advokat Brynjar Meling.

Hele denne saken har vært preget av til dels stor dramatikk, og parets felles barn ble mot Khalid Skahs vilje ført ut av Marokko av norske marinejegere, i en aksjon som var som hentet fra en krim-thriller.

Wikipedia beskriver det handlingsmettede forløpet slik:

I juli 2009 kom barna inn i den norske ambassaden i Rabat. Noen dager senere ble barna utlevert av ambassadens politiattache til Hopstocks medhjelpere og smuglet ut av Marokko i seilbåt. Aksjonen var i privat regi, men det ble senere kjent at de tre eller fire medhjelperne var tidligere operatører i den norske etterretningsorganisasjonen E 14, og blant dem var to også tidligere marinejegere tilknyttet det norske forsvaret.

Aksjonen førte til protester fra Marokkos regjering, og det oppstod en diplomatisk strid mellom de to landene. Striden lå hovedsakelig på at barna hadde doble statsborgerskap på det tidspunkt de oppholdt seg i den norske ambassaden i Rabat, og marokkanske myndigheter mente at norske myndigheter ved å utlevere barna til morens medhjelpere utenfor ambassaden hadde bidratt til å krenke landets suverenitet.

Skah hevdet at barna ble bortført og at bevæpnede norske kommandosoldater har tatt seg inn i hjemmet hans. Hopstock bekreftet seinere at hun hadde leid inn hjelpere for å frakte barna ut med seilbåt. Skah har krevd foreldreretten i marokkansk rettsvesen. De marokkanske myndighetene har offentlig bedt om at de involverte blir straffeforfulgt. Etter offiseren Trond André Bolles død ble det kjent at han var en av to kommandosoldatene som var med på operasjonen.

Barna, da 16 og 13 år, fortalte at de rømte fra huset og tok taxi til byen. Der ringte de til moren, som så kontaktet den norske ambassaden i Rabat.

Khalid Skah er ikke den eneste fremmedkulturelle friidrettsutøver i Norge som har vært tiltalt for vold mot sin norsk kjæreste.

Også den gambisk-fødte sprinteren Jaysuma Saidy Ndure havnet i en slik sak. Wikipedia skriver:

I 2016 ble Ndure dømt til 75 dagers fengsel for vold mot ekssamboeren sin. Dommen ble anket til lagmannsretten som endret straffen til 30 dagers ubetinget fengsel.

 

 


Bestill gode bøker fra Document forlag:

Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Vi setter stor pris på et bidrag til vårt arbeid, bruk Vipps eller konto:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.