Nytt

Tidligere OL-mester Khalid Skah skal ha rettet en rekke drapstrusler mot ambassadør Bjørn Blokhus og to ambassadesekretærer etter at ambassaden grep inn for å hjelpe Skahs barn hjem til Norge. Som en følge av Skahs trusler er sikkerheten rundt den norske ambassaden og kanselliet blitt styrket, og Blokhus, en ambassadesekretær og en politiattachè er beordret hjem av hensyn til deres egen sikkerhet.

I tillegg holdes fire barn av ansatte ved ambassaden i Marokko borte fra hovedstaden Rabat:

– Det har vært en del trusler tidligere, men ikke av det kaliberet som i det siste, sier den norske ambassadøren Bjørn Blokhus i Marokko til VG. Nå er både han, en politiattaché og en ambassadesekretær beordret hjem av utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) på grunn av deres egen sikkerhet.

– Truslene omfattet også barna til ansatte. Han antydet at han visste hvor de bodde og at den ene av dem hadde to småbarn, sier Hans Fredrik Lehne, som på kort varsel ble sendt til Rabat som charge d’affaires i Blokkhus fravær.

Ifølge Blokhus skal Khalid Skah ved flere anledninger ha kjørt rundt den norske residensen og kontorbygningen. Der skal han ha stilt vaktene spørsmål om hvor barna hans var.

– Han satt i en bil utenfor og voktet det som skjedde, sier han.

Ambassadøren vet ikke når han reiser tilbake til Marokko, men forteller at situasjonen vurderes fortløpende. OL-mesterens ekskone og deres to barn oppholder seg nå på en hemmelig adresse på Østlandet.

VG: – Skahs barn (16) tok eksamen med to livvakter

Gahr Støre beordret ambassadøren hjem