Nytt

Norske medier og politikere har snakket svært lite om religion i forbindelse med at barna til marokkanske Khalid Skah rømte med moren tilbake til Norge. Nå bringer han det selv opp ved å be om en fatwa for å få barna tilbake og ved å utlyse en belønning på 500.000 dollar.

Ifølge sharia, måten muslimer skal leve på, tilhører barna faren. De tilhører faren dobbelt opp fordi faren er muslim, og moren ikke-troende. Det gjør faren dobbelt provosert fordi hun hentet barna hjem: det spiller ingen rolle hva norsk rett sier. Barna tilhører ham etter religiøs rett. Dette er en oppfatning de fleste i Marokko deler, både myndigheter og befolkningen. Derfor er det ingen tom trussel Skah kommer med.

Han står frem i et intervju med AFP og sier han vil be de religiøse lederne om en fatwa. Den kan feks. si at alle muslimer har plikt til å hjelpe Skah få tilbake barna sine. Belønningen på 500.000 dollar gjør en slik forpliktelse mer tillokkende.

Skah står frem med bilde av barna, og navngir dem som Selma og Tarik. AFP navngir også moren, Anne Cecilie Hopstock. Barna har hverken vært navngitt eller avbildet i norske medier. Det i seg selv betyr at Skah mener alvor.

Han utpeker også Norges ambassadør i Marokko, Bjørn Olav Blokhus, til sjef for kidnappingsoperasjonen som hentet barna ut av Marokko. Det reiser spørsmål om Blokhus kan fungere som ambassadør i fremtiden.

Former Olympic athletics champion Khalid Skah is to seek an Islamic ruling or fatwa to get back his children who he says were kidnapped by the Norwegian government on behalf of his ex-wife.

As well as seeking the fatwa, Skah, the 10,000 metres champion at the 1992 Barcelona Olympics, also told AFP in an interview on Wednesday that «I decided to give 500,000 dollars to whoever brings back my children to Morocco.»

«I will ask the ulemas (scholars) of the Muslim-Arab world to issue a fatwa on the best way of getting back my two children: Selma, born in 1993 and Tarik, born in 1996,» he said.

Olympic hero Skah seeks fatwa to get his children back

NTB fremstiller det som om Skah søker «religiøse råd» og fokus er på penger, ikke fatwaen. De toucher ikke at muslimer kan bli pålagt å bistå Skah med å få igjen barna. Det kan gjøre det svært utrygt for barna å bevege seg på egen hånd, selv i Norge, i lang tid fremover. Det kan også legge begrensninger på deres bevegelser i utlandet. For muslimer vil barna alltid tilhøre faren.

Lover tre millioner i dusør for å få barna tilbake