Frykten for at smitten skal ødelegge for vinter-OL, gjør at Kina nå stenger ned en tredje millionby. I desperasjon over matmangel og deportasjoner har en innbygger i den kinesiske byen Xi’an trosset faren for å havne i fengsel og publisert et usedvanlig åpenhjertig angrep på kinesiske myndigheters nedstengning av byen med 13 millioner innbyggere. Se videoen her.

Videoen er publisert av NTD, en amerikansk fjernsynskanal etablert av eksil-kinesere i New York.

Slike utbrudd er svært sjeldne i og fra Kina, men også andre medier har meldt om matmangel og tvangsinternering i de nedstengte byene. Dette til tross, stenger Kina nå en tredje millionby ned på grunn av korona.

Kina stenger ned millionbyen Anyang etter at det er oppdaget to tilfeller av omikronsmitte.

Anyang ligger i Henan-provinsen og har 5,5 millioner innbyggere. Fra før har myndighetene stengt ned Xi’an, der det bor 13 millioner mennesker, og Yuzhou, der det bor 1,1 millioner.

Bakgrunnen for nedstengingen av Anyang er to tilfeller av påvist omikronsmitte, trolig knyttet til to andre tilfeller som ble oppdaget i byen Tianjin lørdag. Tilsynelatende er dette første gang omikronvarianten har spredt seg i Kina unntatt mellom personer som nylig ankom fra utlandet og deres familiemedlemmer.

Tianjin har 13 millioner innbyggere og ligger bare en times kjøretur fra OL-byen Beijing. Tianjins innbyggere fikk søndag beskjed om å holde seg hjemme, eller i nærheten av hjemmet, til alle er testet. Bare de som kan vise fram negativt test, får benytte offentlig transport.

Anyangs innbyggere må nå holde seg hjemme, bare de som har gyldig ærend får kjøre bil, og kun butikker som selger livsnødvendigheter får holde åpent. (NTB)

 

Xi’an Lockdown: Authorities Are ‘Treating People Like Livestock’ (NTD)

Les også:

Nok en kinesisk millionby nedstengt etter korona-utbrudd

Svensk vindkraft en del av Kinas globale plan – nå stoppes samarbeidet etter korrupsjons­skandale

Kjøp «Sammenstøt mellom sivilisasjoner?» her!

Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.