Kasakhstans president Kassym-Jomart Tokayev (til h.) og tidligere president Nursultan Nazarbayev (v.). Foto: AP Photo/Alexei Filippov, File

Sjefen for Kasakhstans etterretningstjeneste er pågrepet for forræderi. Eksperter tror uroen i landet kan være et oppgjør mellom politiske eliter og klaner, med gangstere i hovedrollen.

NTB-AFP forteller at Masimov ble sparket og pågrepet torsdag, sammen med flere andre, heter det i en kunngjøring fra sikkerhets- og etterretningsorganisasjonen han ledet, KNB. Det framgår ikke hva som ligger til grunn for anklagen mot ham.

Masimov, som er etnisk uigur, var faktisk også statsminister i Kasakhstan fra 2007 til 2012, og fra 2014 til 2016 da han overtok som leder av KNB.

Han har også hatt flere statsrådsposter og var en tid stabssjef for daværende president Nursultan Nazarbajev.

Brutalt regime

Det har vært store protester og opptøyer i Kasakhstan den siste uka. Landet er i overveiende grad muslimsk, og er under et klart autoritært styre.

Landets president Kassym-Jomart Tokajev ga fredag sikkerhetsstyrkene frie tøyler til å slå ned protestene.

– De som ikke overgir seg, vil bli eliminert, sa han i en TV-sendt tale.

Innenriksdepartementet i Kasakhstan opplyste samme dag at 26 «væpnede kriminelle» er drept og over 3.000 er pågrepet under det som begynte som protester mot høye gasspriser.

18 medlemmer av sikkerhetsstyrkene skal også være drept, og over 700 er ifølge departementet såret.

Politisk maktkamp mellom klaner, som i en bananrepublikk

Høye gasspriser skal ha vært den utløsende årsaken til protestene, som etter hvert utviklet seg til å bli et opprør mot regimet. Eksperter tror også at det pågår en maktkamp innad i den politiske eliten i landet.

– Kaoset kan være resultatet av en desperat maktkamp mellom politiske klaner, nemlig mellom folk som støtter president Tokajev og andre som støtter Nazarbajev, sier Danil Kislov til The New York Times. Russeren er ekspert på Sentral-Asia og driver nettstedet Fergana.

Da uroen for alvor blusset opp onsdag, kunngjorde Tokajev at han hadde tatt over som leder av landets nasjonale sikkerhetsråd, som inntil da var blitt ledet av 81 år gamle Nazarbajev.

Tokajev sparket også Nazarbajevs nevø Samat Abish fra stillingen som nestleder i KNB, og fulgte torsdag opp med å sparke og pågripe Masimov.

Flere andre i kretsen rundt den tidligere presidenten er også sparket de siste dagene.

Gangstere i hovedroller

Medlemmer av Nazarbajevs politiske klan ser ut til å ha trukket i trådene under opptøyene, mener Kislov.

– Dette ble organisert av folk som hadde makt, sier han, og påpeker at Abish ser ut til å ha hatt en helt sentral rolle i organiseringen av opprøret.

Menneskerettsaktivister som deltok i det som først var en fredelig demonstrasjon onsdag, blant dem Galym Ageleulov, forteller også at noe skjedde underveis. Politifolkene som overvåket demonstrasjonen, forsvant plutselig ved lunsjtider, og kort tid sluttet en ny gruppe seg til demonstrantene.

Disse ble ifølge Ageleulov ledet av en av Kasakhstans mest notoriske kriminelle, gangsterkongen Arman Dzhumageldiev, som holdt flammende taler i sentrum av Almaty etter at rådhuset i byen var stukket i brann.

Kasakhstans innenriksdepartement opplyste fredag at Dzhumageldiev var pågrepet.

Forrige diktator også på banen

I hvor stor grad den gamle landsfaderen Nursultan Nazarbajev personlig er involvert og trekker i trådene, er uklart.

Lørdag avviste en talsmann rykter om at den tidligere presidenten har forlatt landet og søkt tilflukt på en av sine store eiendommer i utlandet.

Ifølge talsmannen Aidos Ukibay oppfordrer 81-åringen sine landsmenn til å støtte Tokajev.

– Nazarbajev oppfordrer alle til å slå ring rundt Kasakhstans president for å overvinne dagens utfordringer og sikre landets integritet, tvitret Ukibay.

Les også: 

Kasakhstans president: Skyt for å drepe

 

Bestill gode bøker fra Document forlag:

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi setter stor pris på et bidrag til vårt arbeid, bruk Vipps eller konto:

Kjøp Kents bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.