Jens Stoltenbergs oppsummering etter at NATO-landene drøftet situasjonen i Øst-Ukraina er at NATO vil stå fast. Akkurat hva dét betyr, blir ikke nærmere definert. Men samtaler og dialog er det nok av.

Stoltenberg er ekspert på å si på den ene side og på den annen side, og det er ikke lett å bli klok på hva han egentlig mener. Det er jobben hans å mørklegge. NATOs generalsekretær ville aldri si at han tror det kan bli krig. Det er i seg selv krigsdrivende.

Av en eller annen merkelig grunn klarer TV2 å få dette til at NATO er forberedt på krig. Det sier NATO alltid, men Elin Sørsdahl tror det er alvor denne gangen.

 

– Risikoen for konflikt er reell, advarte Stoltenberg, men la til at det er positivt at Russland vil delta i møter med både USA, Nato og OSSE-landene den kommende tiden.

Nato har gjort det klart etter møtet at de 30 medlemslandene står samlet mot de militære truslene fra Russland. Stoltenberg sier at alliansen vil gjøre alt for å få til en meningsfull dialog.

– Det var et sterkt og samlet budskap fra alle medlemslandene i dag om at vi må gå i dialog, i god tro, og gjøre det vi kan for å sikre en politisk løsning. Samtidig uttrykte alle landene et klart budskap om at vi ikke kan gå på kant med kjerneprinsipper, sa han.

Han slo også fast at USA ikke kommer til å fatte avgjørelser om europeisk sikkerhet uten at Europa sitter ved bordet. (NTB)

Opp som en bjørn og ned som en skinnfell. Akkurat slik Biden pumpet seg opp før møtet med Putin i fjor sommer. Det kom det heller ikke stort ut av, bare et ark med kritiske institusjoner som russiske hackere skulle holde seg unna.

Faktum er at NATO ikke har mye å stille opp. Putin vil ikke at Ukraina skal bli med i NATO, og det må NATO trolig gå med på, uten å si det eksplisitt.

TV2 later til å tro at NATO kan gå til krig mot Russland hvis Russland går over noen røde linjer. Det er farlig politikk hvis man ikke kan sette makt bak ordene.

 

Jens Stoltenberg ba innstendig Russland om å velge veien til fred da han åpnet krisemøtet med utenriksministerne fredag. Men NATO forbereder seg på at diplomatiet ikke lykkes og at Russland starter en ny krig i Europa.

NATO vil alltid si at de er klar for alle eventualiteter, men det betyr ikke at de tror krig er nært forestående.

 

– NATO er forberedt på krig i Europa

Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.