En varsler i det kanadiske helsevesenet slår alarm om en sykdom som rammer stadig flere innbyggere i blant annet provinsen New Brunswick. Symptomer inkluderer plutselig vekttap, søvnvansker, hallusinasjoner, muskelsvakhet og demens. Ofrene forverres raskt og mange har avgått ved døden.

The Guardian publiserer informasjonen etter å ha blitt kontaktet av en ansatt i Vitalité Health Network, som hevder at antallet ofre vokser og at de som blir syke er unge voksne uten tidligere sykdommer. Det offisielle tallet for hvor mange personer i provinsen som er rammet av den nye nevrologiske sykdommen ble oppgitt til 48 personer våren 2021, men siden den gang har antallet økt og nå etterforskes rundt 150 personer for symptomer.

Miljøfaktorer bak symptomene?

Minst ni tilfeller dreier seg om syke mennesker som ikke har genetiske tilknytninger, men som har hatt nærkontakt med hverandre, noe som tyder på at miljøfaktorer ligger bak symptomene.

En sak handler om en mann som viste tegn på demens og muskelsvakhet. Mannen ble tatt hånd om av kona, som plutselig fikk søvnvansker, visne muskler, demens og hallusinasjoner. Tilstanden hennes forverret seg raskt og hun ble til slutt verre enn mannen sin.

Et annet tilfelle dreier seg om en kvinne i 30-årene med uttalte nevrologiske problemer. Hun ble tatt hånd om av en sykepleierstudent i 20-årene, som også begynte å vise symptomer.

Myndighetene ønsker ikke å etterforske

Provinsen New Brunswick har forsøkt å bagatellisere faren ved å hevde at det ikke er en ny sykdom, men at pasienter med kjente nevrologiske sykdommer har blitt feildiagnostisert. Men nevrologer stiller spørsmål ved myndighetene, fordi det er uvanlig at nevrologiske sykdommer rammer så mange unge. Situasjonen forverres også av at ingen definitive diagnoser kan stilles før under obduksjonen av hjernen, når pasienten allerede er død.

Pårørende anklager nå myndighetene for ikke å ville undersøke de reelle årsakene til dødsfallene og hevder blant annet at de ansvarlige ikke ønsket å undersøke om avdøde viste høye nivåer av nevrotoksiner, inkludert BMAA. Høye konsentrasjoner av BMAA finnes blant annet i hummer, og hummerfiske er en viktig del av kystprovinsen New Brunswick.

The Guardian har mottatt dokumenter som beviser at helsevesenet ønsket å teste for tilstedeværelse av BMAA, men en slik søknad om testing må sendes inn av provinsmyndigheten – noe myndigheten nektet å gjøre. Motviljen mot å undersøke årsakene bak sykdom og dødsfall bør i så fall skyldes at politikerne ikke vil skade økonomi og næringsliv.

– Hvis noen ønsket å lage konspirasjonsteoretikere, har våre politikere gjort en fantastisk jobb med å få til det. Prøver de bare å skape en fortelling for oss som vi må akseptere og så bare la den gå? Jeg skjønner det ikke, sier en pårørende.

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.