Jeg hadde nettopp parkert bilen på Storo og kom til å kaste blikket over på den andre siden av gaten. Der satt det en person i snøhaugen. – Det var da et merkelig sted å sitte på denne tid av året, rakk jeg å tenke på refleks, inntil det gikk opp for meg at det var en gammel roma-kvinne som satt der for å tigge. Ingen sitter frivillig i en snøhaug i vinterkalde Oslo. Men folk later som ingenting og går forbi.

Kvinnen var innhyllet i sjal og hadde sikkert en plate av noe slag under seg, men likevel. Etter en stund kommer kulda krypende og gjør deg nummen.

Kvinnen tømmer begeret foran seg for mynter. Det er bare slanter å få.

Så hvorfor sitter hun der? Vi vet svaret. Noen tvinger henne til det. Noen kommer til å plukke henne opp etter noen timer, og disse noen sitter sannsynligvis i en varm bil.

Hvorfor reagerer vi ikke? Fordi vi har avskrevet kvinner som henne. De gode menneskene har bestemt at det er synd på roma, og derfor skal de få lov til å mishandle hverandre. Dette er det samme som å godta slaveri. Vi er offisielt imot slaveri, særlig hvis det foregår langt borte. Men vi godtar det når det er svake grupper som herser med hverandre.

I dag morges var det en reportasje i NRKs morgensending om at det fortsatt drukner mennesker i Middelhavet og at forholdene i leirene i Libya er forferdelige. Ingenting har forandret seg.

Men vi godtar human trafficking i våre egne gater fordi det er roma. Vi har ikke lov til å legge oss borti det, slik vi heller ikke har lov til å blande oss inn i hvordan barneoppdragelsen og kvinnebehandlingen er i muslimske og andre etniske gruppers hjem. Vi har avskrevet dem. Våre regler gjelder ikke dem. De har fått en ekstraterritoriell rettighet i vårt eget land.

Over tid vil ikke vårt land være vårt lenger. Det vil ikke være et sammenhengende land, men mer som en sveitserost. Det har allerede skjedd. Spørsmålet gjelder bare størrelsen på hullene. Når de blir store nok, vil de bli et sammenhengende hele. Da vil det være nordmenn som er henvist til å bo i enklaver.

 

 

Kjøp Kents bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.