NTB

Snøværet er i ferd med å gi seg på Sørlandet, men også torsdagen vil være preget av de enorme snømengdene kombinert med vind: Ufarbare veier, stengte skoler og ymse forsinkelser.

Det varsles vind opp i kuling på kysten av Agder, minkende utover dagen – men fortsatt liten kuling om kvelden. Når gradestokken viser minus, fyker den lette snøen av gårde og fokker seg rundt omkring. Det skaper blant annet problemer på veier og gangveier.

Folk er blitt bedt om å la bilen stå, og særlig holde seg unna E18 mellom Kristiansand og Arendal og byene som ligger langs den strekningen. Veiene skal prioriteres for dem som virkelige trenger det. Heimevern, sivilforsvar og brannvesen hjelper hjemmesykepleiere rundt til de mest kritiske pasientene i flere kommuner.

Ikke lek i snøhauger!

– Hjemmesykepleien får hjelp til å nå ut til de brukerne som trenger det aller mest, skoler er stengt torsdag også, SFO og barnehage er tilgjengelig for samfunnskritisk personell, skriver Kristiansand kommune på sine nettsider.

De ber folk la være å ringe nødnumrene hvis det ikke er absolutt nød. De minner dessuten om at det mange steder er vanskelig for bilister og brøytebiler å se både voksne og barn.

– Snøhaugene kan være svært fristende å leke eller gjemme seg i. Vi oppfordrer til å IKKE leke eller gjemme seg i brøytekanter og snøhauger som brøytemannskapene har lagt opp!

Togstans – ingen alternativ transport

Alle tog mellom Oslo S og Kristiansand innstilles torsdag på grunn av værforholdene. Flere tog mellom Kristiansand og Stavanger er også innstilt.

– Det er vanskelige kjøreforhold på E18. Det settes derfor ikke opp alternativ transport for innstilte tog, ifølge Bane Nor.

Arendalsbanen er stengt helt til mandag.

Stengte skoler

En rekke skoler og barnehager kommer til å holde stengt, blant dem 13 videregående skoler. I Lillesand, Grimstad og Tvedestrand stenger skolene resten av uka.

I Arendal blir det nytt møte i kriseledelsen torsdag klokka 11. Da blir det avgjort om skolene skal holdes stengt også fredag.

– Liv og helse er fortsatt vår førsteprioritet. Vi vet at flere av våre innbyggere med ekstra behov nå også trenger mat og ved. Vi gjør en ekstra innsats for å hjelpe disse, opplyser kommunen.

Alle idrettsanlegg er stengt, og søppeltømmingen blir forsinket.

Uten strøm og brød

Ifølge Yr.no blir det det neste døgnet bare litt snø i ytre strøk øst for Mandal. I indre og vestlige områder blir det lite eller ingen nedbør. Men de fleste vil mene det er mer enn nok fra før: Ved Risør brannstasjon er det for eksempel målt 120 centimeter snø.

Snøen har lagt seg på trær, som så har lagt seg over mange strømlinjer, godt hjulpet av vinden. Fortsatt er en god del husstander uten strøm, og alt blir neppe reparert allerede torsdag. Ved 21-tida onsdag gjaldt det ifølge selskapet Glitre Nett litt over 1200 husstander.

Matbutikker flere steder i fylket får ikke levert varer, blant annet brød og melk.

– I går fikk vi frukt, men i dag kom det ingenting fra Asko, sa butikksjef Inger Marie Tronstad for Meny i Mandal til avisa Lindesnes onsdag.

I hyllene i butikken var det onsdag ganske utplukket, spesielt blant kjøttvarene.

– Vi skal klare oss greit om vi får varer i morgen. Beskjeden er at det skal komme leveringer torsdag ettermiddag eller kveld. Lageret vårt er stort, så ingen skal sulte, lover Tronstad.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.