Det er snødd en halvmeter siden i går i østre del av Agder, og det har skapt store trafikkproblemer. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB

Et stort snøfall har skapt trafikk-kaos og full stans på E-18 ved Tvedestrand. Det meldes at Røde Kors kan bli nødt til å evakuere folk, og strømtomme elbiler nevnes spesielt.

NTBs Idunn Lavik og Kenneth Kandolf Haug forteller at vogntogstans førte til kilometerlange køer på E18 ved Tvedestrand tirsdag. Problemene fortsatte utover kvelden.

– I forbindelse med snøværet på Sørlandet er mannskaper fra Grenland og Vestmar forhåndsvarslet om å bistå med evakuering av bilister på E18. Vi har scooterekvipasjer i beredskap, klar til å bistå ved behov, skriver Telemark Røde Kors på Twitter.

Det er noen bilister som visstnok er verre rammet av dette enn andre. Ifølge NRK begynner elbilister å gå tom for strøm.

– Jeg har full forståelse for at de er redde og fortvilte. I verste fall setter vi i gang evakuering, men nå er køen i litt bevegelse. Jeg håper det skal gå fint, men med dette været stoler jeg ikke helt på det. Vi er klare for tiltak, om køen blir stående, sa operasjonsleder Knut Odde i Agder-politiet til Fædrelandsvennen klokka 21.

Vogntoget som sperret veien tidligere tirsdag, ble fjernet på ettermiddagen. Likevel har de lange køene vedvart på grunn av mye snø i veibanen og vanskelige kjøreforhold på stedet.

I forbindelse med uværet har Agder politidistrikt satt stab, skriver NTB. Hensikten er primært å få bilkøene på E18 i gang, alternativt evakuere dem som har sittet fast biler i mange timer eller gjennomføre en redningsaksjon.

– Vi har innkalt mye ressurser for å løse den utfordrende situasjonen i østre deler av Agder. Derfor har vi også satt stab. Situasjonen må løses sammen med Statens vegvesen. I tillegg blir det etablert et samarbeid med Sivilforsvaret, frivillige organisasjoner, Tvedestrand kommune og Statsforvalter med flere, sier politimester i Agder, Kjerstin Askholt.

Det er ifølge NTB sendt ut oransje farevarsel på grunn av mye snø i Telemark og Agder. Det kan komme opptil 80 centimeter snø. Meteorologisk institutt forlenget tirsdag farevarselet til å gjelde fram til fredag kveld.

Og i forbindelse med av- og påkjøringen fra E18 i Risør var det lange køer av kjøretøyer som hadde problemer med å komme seg videre.

Document skrev om en tilsvarende situasjon i Sør-Sverige for få dager siden.

Da var det Samnytt som rapporterte om saken, med det svenske Trafikverket som kilde. Det ble i ettertid reist tvil om hvor mange elbiler som faktisk ble rammet av dette, og det oppsto en diskusjon mellom en leder i Trafikverket og kritiske røster fra blant annet Tesla Club Sweden. Ifølge Salo var det mange, ifølge Teslaforeningen var det kun én.

– Vi har en del övergivna elbilar där räddningstjänsten tagit hand om förare och passagerare. Vi kommer flytta bilarna från vägen och sedan para ihop dem med sina ägare, säger Mikael Salo, vägtrafikledare på Trafikverket, till statsradion.

Dette ble altså avvist som sterkt overdrevet av representanter for Tesla-eiere.

Document var ikke til stede den vinterkvelden i Sør-Sverige, og kan ikke si med sikkerhet hvor mange elbiler det var som gikk strømtomme i kulda der.

Nå kan vi imidlertid gjengi hva NTB og NRK melder om tilsvarende situasjon i Norge. Så langt har ingen elbil-gruppering rykket ut med protester mot denne rapporteringen.

Uansett er det mange som er skeptiske til elbiler under nordiske vinterforhold, mens en rekke elbileiere på sin side hardnakket insisterer på at det er helt uproblematisk.

 

Årets beste julegaver:

Kjøp Kents bok her!

Vi trenger DIN støtte! Gi et bidrag til Document i dag:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.