Vinterværet herjer på Vest- og Sørlandet, og i fjellet er det få som kommer seg fram. Statens vegvesen ber folk i Agder og Telemark om å la bilen stå.

Torsdag kveld er alle fjelloverganger fra øst til vest enten stengt eller har kolonnekjøring. Det blir nye vurderinger av situasjonen fredag morgen, tvitrer Vegtrafikksentralen vest.

Meteorologisk institutt har varslet at det kraftige snøværet først kommer til Agder og deretter til Vestfold og Telemark torsdag kveld. Store mengder snø vil gjøre det utfordrende på veiene, og bilister må regne med forsinkelser og vanskelige kjøreforhold.

– Vi oppfordrer trafikantene i Agder om å komme seg tidlig hjem i ettermiddag og la bilen stå i kveld, sier Rudi Malmo i Statens vegvesen i en pressemelding.

På Vestlandet har heftig snøvær og mye vind gjort sin inntreden torsdag kveld. I Haukelitunnelen i Ullensvang har trafikanter blitt stående i flere timer i påvente av kolonnekjøring.

– Det er voldsomt. Vi kommer oss ingen vei, sier Vegard Gangås Bjørseth, som sitter i tunnelen på niende time, til TV 2 i 22-tiden.

Ta hjemmekontor fredag

I natt kommer nedbøren for fullt i Vestfold og Telemark. Meteorologisk institutt har sendt ut oransje farevarsel for snø i Agder og Telemark.

– La bilen stå, bli hjemme i kveld og ta hjemmekontor i morgen, hvis du kan, sier Malmo.

Vegvesenet har alt tilgjengelig mannskap ute for å sikre, rydde og strø. I Agder og Rogaland har flere vogntog fått problemer på grunn av føret, blant annet på E39. Også båter kan bli rammet, spesielt på grunn av sterk vind.

– Værforholdene medfører fare for at sambandet Hjelmeland-Nesvik-Skipavik kan bli stengt på kort varsel, skriver Norled på sine nettsider.

Trafikantene bes om å ta det med ro og vise hensyn til brøytemannskapene.

– De er ute og jobber for at du skal komme deg trygt fram, sier Nils Karbø, leder av trafikkstyring og beredskap i Statens vegvesen.

Skredutsatt

Vinterføyka, med sterk vind og store snømengder, øker på fra torsdag ettermiddag og vil fortsette utover kvelden og natt til fredag.

I Rogaland og indre strøk av Vestland fylke er det en kombinasjon av vind, sludd og snø som skaper vanskelige kjøreforhold. Der kan fjelloverganger og skredutsatte strekninger bli stengt på kort varsel.

Litt opp langs kysten, på Sunnmøre, skaper sterk vind de største utfordringene. Kombinert med snø kan vinden gi vanskelige kjøreforhold. Det er stor fare for snøskred i utsatte områder, noe som kan føre til stengte veier.

Enkelte steder er snøskredfaren oppe i faregrad 4 – rødt nivå.

Snøskred stenger riksvei 13 i Ullensvang

Riksvei 13 Suldalsvegen i Ullensvang er stengt på grunn av to snøras og fare for flere snøras.

Veien er stengt mellom Nesflaten og Håra, og ny vurdering vil ikke bli tatt før klokken 12 fredag, opplyser Vegtrafikksentralen vest.

– Det har gått flere skred langs Røldalsvannet, sier operasjonsleder Stine Mjelde i Vest politidistrikt til VG.

Politiet har kalt ut frivillige fra Røde Kors og andre organisasjoner. Akkurat nå er det ikke trygt nok til å ta seg inn i skredområdet.

Ifølge politiet er det ikke noe som tyder på at noen er tatt av raset, men det kan ikke utelukkes helt.

 

Kjøp Paul Grøtvedts bok her!

 

Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

 

Kjøp «Mesteren og Margarita» her!

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!  Du kan også kjøpe e-boken her.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» her!  Du kan også kjøpe den som e-bok e-bok.

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.